Всеки четвърти жител на холандския град Девентер е студент. И

...
Всеки четвърти жител на холандския град Девентер е студент. И
Коментари Харесай

Студенти живеят безплатно в старчески дом

Всеки четвърти гражданин на холандския град Девентер е студент. И защото евтини квартири съвсем не се намират, един старешки дом предлага ексцентрично решение: безвъзмездна стая против внимание и грижа за възрастните хора.

Йолике ван дер Валс е една от хилядите млади и учащи хора в градчето. Дълго време си търсила квартира, която да е по джоба ѝ, споделя "Дойче веле ".

Така 20-годишната студентка взема решение да се включи в опита и да заживее в старешки дом.

Съквартирантите на Йолике са пенсионери на възраст сред 70 и 104 година В старческия дом живеят общо 160 възрастни хора и шестима студенти. По един на всеки етаж.

В началото си помислих: Не, това е полуда. Толкова доста съседи и всичките остарели хора. Но те сигурно могат да бъдат приятна компания. Не мисля да се местя в студентско общежитие. Тук ще ми бъде хубаво, споделя младото момиче.

Йолике няма да заплаща за стаята, в която ще живее. В подмяна тя би трябвало да прекарва 30 часа в месеца с възрастните си съседи.

За нея няма доста време за акомодация.
 Пийпе Дам и жена му Яанс Пийпе Дам и жена му Яанс
Първата взаимна акция се организира още в същия ден. Студенти и пенсионери вечерят дружно. Йолике бърза да завърже първи контакти. И незабавно научава какво е признато и какво - не.

Не е елементарно да налучкаш правилния звук. Йолике би трябвало да си развие лична тактика. Двама от новите ѝ съквартиранти живеят директно до нея. Пийпе Дам и жена му Яанс. Двамата си имат обред: всяка заран в 10 часа пият кафе, а Пийпе чете на жена си от вестника. Били напълно млади, когато се влюбили един в различен. Заедно сме от 62 години. За страдание, паметта на Яанс отслабва от ден на ден. Преди четири години ѝ слагат диагноза Алцхаймер.

Тъй като Яанс има потребност от непрекъснати грижи, преди две години мъжът ѝ взема решение да се настанят дружно в старческия дом. Всеки ден 77-годишният пенсионер се разделя с жена си за няколко часа, които тя прекарва дружно с други хора със същото заболяване.

"Трябва да се разделим с това черно-бяло мислене, че възрастните хора са задължение.

Тук научих, че има 160 порти и зад всяка врата ме чака друга история, чакат ме разнообразни ползи, познания и благоприятни условия ", споделя различен студент, присъединил се в опита.
 Йолике ван дер Валс Йолике ван дер Валс
Тук получаваш напълно друга визия за старите хора, научаваш доста от тях. И това е прелестно. Особено когато си млад, това непроменяемо оказва въздействие върху личния ти живот и върху метода, по който мислиш за възрастните хора, безапелационна е 20-годишната Йолике, която към този момент се е сприятелила със своята 86-годишна съседка.

Как може да наподобява новият разговор сред остарели и млади - вижте във видеото горе.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР