Всеки бранш си има своите тайни за успеха и ресторантите

...
Всеки бранш си има своите тайни за успеха и ресторантите
Коментари Харесай

Хитрите номера, с които ни цакат всички ресторанти

Всеки отрасъл си има своите секрети за триумфа и заведенията за хранене и кафенетата не вършат изключение. Оказва се, че има доста способи незабелязано да накарате клиента да си поръча повече ястия. Както и че всички спомагателни почерпки и похвали от готвача са в действителност следващия трик да ви задържат в ресторанта и да ви подбуден да поръчате.

След дълго разискване със сервитьори, бармани и притежатели на заведения за хранене, от Bright Side, представени от pochivka.blitz.bg, разкриват какво се крие „ за кулисите “ на ресторантьорския бизнес. Шансът да не сте попадали в ресторант, където ползват тези хитри номерца, е съвсем нулев, където и по света да се намирате.

Масите със страхотна панорама са единствено за тези, които ще поръчат ястие

Местата с аспект към града или океана постоянно се оферират на тези, които ще похарчат огромна сума пари. Затова преди да ви настани хостесата или сервитьорът ще ви попита: „ Ще поръчвате ли ядене? “. Ако поискате маса покрай морето, само че смятате единствено да пиете кафе с десерт, ще ви кажат, че масата е резервирана. Както и тази до нея.



Може да няма меню за деца, само че ще ви предложат специфична отстъпка за дребни порции

Има причина в толкоз доста заведения за хранене да няма детско меню. Вместо това грижовният сервитьор ще предложи детето да поръча нещо от общоприетото меню с обещанието, че ще бъде на половина по-малко и на ниска цена. Но тук е уловката – доста е евентуално да поръчате десерт или напитка за детето, които ще са на постоянна цена и величина. Ястие с отстъпка въпреки всичко носи пари на ресторанта, а сметката и предстоящият башкиш ще са по-големи.

Причината, заради която на сервитьорите не е позволено да носят разпуснати коси, бижута и ослепителен грим

Косата в никакъв случай не би трябвало да бъде пусната, гримът би трябвало да е доста лек, не би трябвало да се носят бижута, а нокрите би трябвало да бъдат изрязани ниско и без лак. Това са изисквнаията към сервитьорите, които се постановат, с цел да не се сътвори чувството у клиента, че нокът, косъм или обица могат да паднат в ястието им. Понякога хора, които са доста красиви и поддържани, не ги наемат – на гостите не им харесва, когато сервитьорите и барманите наподобяват по-добре от тях.



Безплатни почерпки от готвачите се дават единствено на избрани хора по несъмнено време

Ресторантите постоянно дават безвъзмездни ордьоври на гостите, само че за това си има причина. Предястията ви подтикват да ядете повече и може да поръчате и някакъв алкохол. Безплатният десерт след главното ядене ви кара да поръчате кафе или чай. И в двата случая това се прави за клиентите да похарчат повече пари. Обикновено безвъзмездна храна се дава на групи от дами, защото те харчат повече от мъжете.

Има и друга измама – когато ресторантът ви дава нещо гратис, доста евентуално е да оставите по-голям бакшиш, тъй като се чувствате задължени да премиите личния състав. Но би трябвало да знаете, че в множеството случаи храната, която ви дават гратис, е покрай приключване на периода си на валидност.



В някои кафенета има цели торти на витрината, а в други те са нарязани

В кафенетата и заведенията за хранене това е метод да се сътвори чувството за недостиг – наподобява, че най-малко един човек към този момент си е купил торта, значи тя е хубава. А в случай че нарязана торта не е поръчана след няколко часа, сервитьорите стартират да я предлагат на гостите. В последна сметка всичко това оказва помощ десертът да се продаде по-бързо.

А в сладкарниците е друго, тъй като там хората идват да си купят цели торти и изборът там е доста по-голям.



„ Рецепта на готвача “ и необикновени имена на общоприети ястия се изписват в менюто, единствено с цел да се вдигнат цените на ястията

Главните готвачи постоянно трансформират имената на познатите ястия, с цел да спестят от съставките. Или противоположното – да могат да прибавят съставки и доста да усилят цената. Например в сос карбонара може да има два грама китайски трюфели, които не костват скъпо, само че множеството хора не могат да създадат разликата сред китайския и италианския тип.

Понякога на елементарни храни се дават странни имена, с цел да се сътвори чувството у гостите, че заплащат за нещо извънредно. Например парче изсъхнал самун може да бъде наименуван крутон. Или да ви донесат сурими пръчици вместо месо от рак.



Сервитьорът ви носои меню и незабавно ви дава безвъзмездна лимонада

Приемате ли я? Ако да, значи няма да си тръгнете от ресторанта, тъй като тя е безвъзмездна, единствено в случай че поръчате нещо друго. На гостите постоянно им оферират лимонада или свеж сок, които ги карат да поръчват храна или салата, тъй като питиета им ги карат да огладняват. Кафето и чаят нормално се свързват единствено с десерт.

Размерът на чинията зависи от това къде сте и какво поръчвате

Кафенетата постоянно употребяват Илюзията на Делбьоф, с цел да излъгват очите и мозъка ви. Ако сложите храна в дребна паница, тъй че да наподобява цялостна, ще се заситите по-бързо, даже и с по-малко количество храна. Номерът постоянно се употребява в сладкарници, заведения за бургери и бюфети.

Ресторантите постоянно употребяват противоположния резултат – основното ядене се сервира в огромни чинии, тъй че да ви остане чувството, че сте гладни, а те да ви подканят да си поръчате десерт.



Поръчвате си една напитка, само че най-после плащате две

Поръчвате си чаша кафе, която би трябвало да се сервира с чаша вода. Но хитрият сервитьор се пробва да я смени с бутилка вода от менюто. Пита ви дали желаете минерална вода и дали тя да бъде газирана. Така че, в случай че не уточните категорично, че желаете елементарна вода от чешмата с кафето, най-после ще платите две питиета, вместо една.

Подобно нещо постоянно се случва с чая. Получавате чайник за двама, пиете чай и желаете сервитьорът да ви го изпълни още веднъж. Те просто прибавят гореща вода в чайника без да сменят чая вътре, а по-късно ви таксуват за два чайника. Но в действителност прибавянето на гореща вода е безвъзмездна услуга и даже е хубаво нещо, когато става дума за зелен чай, тъй като тогава той има по-добър усет.



Никога няма ви сервират някои ястия, тъй като работата им е да ви продадат други неща от менюто

Обикновено това е най-скъпото ядене, намиращо се най-отгоре на менюто. Хората виждат цената му и основават решенията си на него, когато вземат решение да поръчат други ястия, които съпоставени с него наподобяват доста повече по джоба им. Ако се опитате да поръчате първото ядене, ще ви кажат, че за през днешния ден са им свършили нужните артикули.

По външния тип на клиентите сервитьорите могат да плануват какво ще поръчат

Опитните сервитьори познават обичаното ви ядене или напитка по държанието, облеклото и маниера на говорене. Например, студентите и дамите под 30 години обичат да поръчват салата с пиле или морска храна, паста, крем супи, шоколадови десерти, чай и лате. Мъжете над 30 постоянно поръчват ястия с пилешко, а децата обожават наденички и пържени картофи.

Разбира се, има и характерни поръчки. Например пожарникарите обичат доста пикантни ястия, а лекарите постоянно поръчват горещи супи или нещо варено, само че доста рядко нещо солено и пържено.



Сервитьорите могат да управляват дейностите ви с усмивка и леко кимване

Методът се назовава „ кимането на Съливан “: когато предлагат несъмнено ядене на клиента, сервитьорите вежливо се усмихват, накланят се леко напред и постепенно кимат с глава. Повечето хора кимат в отговор и се съгласяват да поръчат това, което сервитьорите им оферират, даже да не са възнамерявали тъкмо това.



Мъжете са по-лесни за заблуждение, когато става въпрос за пари

Обикновено сервитьорите слагат рестото по този начин, че банкнотите са подредени. Но в случай че объркате поръчката и поставите няколко огромни банкноти сред дребните, има възможност гостът да не го забележи и да ги остави като башкиш за сервитьора. Идеята е елементарна – множеството мъже на среща или бизнес обяд рядко обръщат огромно внимание на рестото. На някои места отиват по-далеч и напряко включват 10% от горната страна за бакшиш в сметката. Това е нелегално, само че не всички клиенти знаят правата си и хората рядко спорят с шефовете.

Ресторантите употребяват разнообразни материали, форми и цветове, с цел да манипулират подсъзнателно клиентите

Лесно е да се заблуди човешкия мозък благодарение на трикове, свързани с това по какъв начин възприемаме действителността. Например сладоледът е по-вкусен, когато се сервира с железна лъжица, а синьо-зеленото стъкло кара напитката да наподобява по-цветна и освежаваща. Скъпите първокласни заведения за хранене сервират главното ястия и деликатесите на тежки чинии, тъй като това кара храната да наподобява по-качествена, в сравнение с в действителност е.

Ако си мислите, че мозъкът ви не може да бъде подведен по този метод, пробвайте да пиете бира от лека, транспарантна коктейлна чаша или си налейте горещо какао във винена чаша. Възприятието за напитката ще се промени и усетът ѝ ще е по-лош.



Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР