Всеизвестен факт е, че работният ден в Япония е дълъг

...
Всеизвестен факт е, че работният ден в Япония е дълъг
Коментари Харесай

В Япония дрямката в работно време си е в реда на нещата

Всеизвестен факт е, че работният ден в Япония е дълъг и нескончаем. Ако на други места работата и дрямката са несъвместими понятия, то там вървят ръка за ръка. Дрямката под формата на къси почивки през избран период от време е напряко наложителна.

Ето за какво в Япония спането на обществено място е нещо напълно естествено – на улицата, в градския превоз, в офиса – японците го назовават инемури (култура на спане на работното място). Това не приказва за мързел или за надменно отношение към работата, а в действителност издава тъкмо противоположното – че индивидът е бил прекомерно предан на работата си и има потребност от къса отмора, с цел да се завърне към отговорностите си още по-ефективен и работоспособен.

Изследванията сочат, че в случай че се прави къса отмора или се позволи къса сънливост в работно време, то фактически се усилват продуктивността и бдителността. Затова дрямката в офиса или на обществено място в работно време се възприема като знак за добре свършена работа – човек работи толкоз отдадено и влага толкоз доста старания, че се изтощава до последна степен. Щом доближи лимита си, вместо да продължи да работи неефективно и с заплаха от неточности, по-добре да дремне за 15-20 минути и да се завърне още по-мотивиран и работоспособен. Затова дрямката е изцяло призната тук-там като заведения за хранене, магазини, метро, паркове – стига да не пречите на никого и да не заемате доста място, никой няма да ви безпокои.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР