Всеизвестен факт е, че повечето българи обичат колата си, независимо

...
Всеизвестен факт е, че повечето българи обичат колата си, независимо
Коментари Харесай

Най-динамичните търговци с автомобили, части и сервиз: За ремонт и нови гуми на колата криза няма

Всеизвестен факт е, че множеството българи обичат колата си, без значение на каква възраст е. Немалко от тях хвърлят и задоволително пари за ремонта и поддръжката й. Което прави бранша за продажба на коли, елементи и сервизи (най-вече в последните два компонента) релативно резистентен на рецесии - хората постоянно ще си оправят колата, тъй като за мнозина от тях тя служи и за препитанието им. Въпреки нанесения от пандемията удар върху покупките на нови и използвани коли секторната ранглиста на " Гепард " демонстрира, че значително компании са имали повече от добра година. Приходите на водещите 20 компании са скочили с близо 32% до 325 млн. лева
Водачите
През тази година номер едно в класацията е търговецът и вносител на гуми " Маргел-7 ", който има седем комплекса в София и един в Стара Загора. Компанията също по този начин е водещ вносител и на алуминиеви джанти в България. Приходите й са скочили със 177% до 8.5 млн. лева Увеличението на екипа е с над 60% до 80 души и продължава да пораства и през тази година. " Маргел-7 " е еднолична благосъстоятелност на Лилия Ботева, а през последните пет години оборотът е скочил съвсем шест пъти.

Второ в класацията е сдружение, което занапред ще има благоприятни условия да пораства още, тъй като работи в областта на устойчивия превоз. " Чериът моторс " е снабдител на електрически рейсове. През предходната година компанията достави 15 бързозарядни машини за " Столичен електротранспорт ", създадени в партньорство с китайската Higer, употребявани към този момент в линиите 11, 84, 184, 123. Оборотът се е покачил с близо 150% до 15.2 млн. лева Приходите за 2021 година несъмнено също ще отчетат сериозен напредък, тъй като китайско-българският консорциум " Чериът моторс - Хайгър " завоюва търга за още 30 рейса за София, като първите към този момент бяха доставени през есента. Акционери в " Чериът моторс " с равни дялове са две компании - " Пандом бъсис БГ ", в която акционери са израелски бизнесмени, и " Уайърлес електрик " на Асен Джингов, Георги Гугински, Стефан Кючуков и Мариус Величков от адвокатската адвокатска фирма " Джингов, Гугински, Кючуков и Величков ".

Топ 3 се добавя от компанията " АГС партс ", която търгува с автомобилни елементи. През 2020 година е отчела напредък с 55% до 4.3 млн. лева
Реклама На облага
За разлика от предходни години всички сдружения в топ 20 са на облага, а единствено четири са понижили леко чиновниците си през пандемичната 2020 година В подреждането обичайно има най-вече търговци на авточасти и районни търговци на нови и използвани коли. С най-високи доходи за втора поредна година е " Волво груп България ", която продава товарните коли на Volvo. Оборотът й се е покачил с 28% до 92 млн. лева, главната част - 73%, e от продажба на камиони.

Освен " Волво груп България " в подреждането има още две други компании, повтарящи присъединяване си в " Гепард " - " София Франс ауто - Търговски и сервизен комплекс София 1 " и " Темелков ауто ". Първата е оторизиран сервиз на Peugeot и за последните пет години е нараснала приходите си с над 220% (47% за 2020 година до 15.1 млн. лева.). Освен нея в класацията има още две компании под шапката на " София Франс ауто " - " София Франс ауто - Търговски и сервизен комплекс София 3 " и " София Франс ауто - Пловдив ". " Темелков авто " пък е в класацията на най-динамичните за трета поредна година. Компанията продава камиони и влекачи, а главната й автокъща е в Казанлък. Тя е и най-рентабилното сдружение в тазгодишното нареждане - облага 2 млн. лева при оборот 12.9 млн. лева

Сред другите представители на автомобилния отрасъл усещане прави дебютът на вносителя и дилър на Porsche за България " Оркид спортс карс - България ". Приходите на компанията са скочили в пандемичната година с 25% до 55 млн. лева при облага 4.8 млн. лева През последните пет години продажбите на сдружението неотменно се покачват. " Оркид спортс карс - България " е еднолична благосъстоятелност на записаното в Люксембург Creevey Participation SA.

В класацията участват и две районни дилърства на Opel - русенското " Автосвят " и софийското " Ню Ийст ", както и няколко търговеца на използвани коли в страната.
Реклама
Почти половината от сдруженията в топ 20 са представители на бранша за продажби на автомобилни елементи и аксесоари. Сред тях има и такова за батерии ( " Ауто батери трейд " ) и сдружение със относително огромно покритие ( " Автогранд " ).

Все още не ясно каква тъкмо ще е годината на пазара на коли, защото след първичния скок при започване на годината продажбите понижиха поради по-малкото предлагани коли поради световния дефицит на чипове. Това се отрази и на пазара на използвани коли, който също беше обиден доста както ценово, по този начин и чисто като по-малък импорт. Едно е несъмнено - пазарът на части и сервизна активност ще остане постоянен. Защото българите обичат колите си.
Автор: Капитал Автор: Капитал Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР