Всеизвестен факт е, че някои от най-великите учени и изобретатели,

...
Всеизвестен факт е, че някои от най-великите учени и изобретатели,
Коментари Харесай

Великите учени, създали ужасяващи оръжия

Всеизвестен факт е, че някои от най-великите учени и изобретатели, раждали се в миналото, са помогнали за създаването и подобряването на разнообразни оръжия. Едва ли има човек, който да не е чувал за плана „ Манхатън “, довел до атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки през 1945 година Това, обаче, надалеч не е единственият образец за сходно начинание. Историците означават, че до момента в който множеството учени взели участие в планове за основаването на оръжия непринудено, някои даже и не подозирали какви приложения ще имат техните изобретения.

Галилео Галилей

Определян като „ бащата на актуалната наблюдателна астрономия “, Галилео Галилей е талантлив академик, оказал голямо въздействие върху визиите ни за Вселената. Сред най-известните му достижения са направените от него усъвършенствания на телескопа, както и наблюденията на разнообразни галактически обекти – като Слънцето, Венера и Юпитер. В интерес на истината, до момента в който проектирал своя телескоп, Галилей изпратил писмо до дожа на Венеция, в което отбелязал, че изобретението му може да бъде употребявано от бойците. Според него, уредът представлявал чудесно средство за наблюдаване на противников войски от безвредно разстояние. Дожът възнаградил Галилей за неговата работа, само че отклонил предлагането му. По-късно, друго откритие на известния академик намерило военно приложение. Става въпрос за компас, който подобрил точността на употребяваните по това време оръдия.

1487: Leonardo Da Vinci designs a fighting vehicle, it's purpose was to intimidate an army rather then be a serious military weapon.

Many years later his design would be known as the tank. First seeing use on 15th September 1916 during the battle of the Somme.
— carlos edward hiatt (@carloshiatt)
Леонардо да Винчи

Освен приказен художник и създател на шедьоври като „ Мона Лиза “ и „ Тайната вечеря “, Леонардо да Винчи бил и надарен инженер. Той основал планове за редица оръжия, някои от които се употребяват и в наши дни. Това не е изключително изненадващо, защото по времето, когато живял, Италия не била обединена страна. В състава ѝ влизали няколко градове-държави, които били в съвсем непрекъснат спор между тях. Сред изобретенията на Леонардо да Винчи е първообраз на танк. Той имал железен корпус и няколко леки оръдия, като побирал екипаж от осем души. Танкът можел да се движи и стреля във всички направления. Смята се, че великият създател и откривател преднамерено проектирал въпросното оръжие с недостатък, вследствие на който то се движело по-трудно и не било толкоз смъртоносно, колкото се очаквало. Причината е, че да Винчи в действителност не желаел да основава машини, които могат да лишават човешки живот, само че бил длъжен да го направи от своя настойник, херцога на Милано Лудовико Мария Сфорца. Едно негово оръжие, което най-вероятно било употребявано в няколко борби, е трицевно оръдие. Според мнозина специалисти, то послужило като ентусиазъм за основаването на актуалната картечница.

Alfred Nobel, creator of the famous Nobel Prizes, was a paradox: An arms dealer in life, Nobel decided in death to use his dynamite fortune to fund a peaceful foundation
— National Geographic (@NatGeo)
Алфред Нобел

В наши дни Алфред Нобел се свързва главно с премиите, носещи неговото име, най-престижната от които е тази за мир. Това безспорно е иронично, като се има поради, че шведският откривател има голям принос към развиването на военното дело. Неговият татко – Имануел Нобел, бил проектант и строител, който се интересувал от експлозиви и даже основал първите морски мини, употребявани по време на Кримската война (1853 – 1856 г.). Алфред, който тръгнал по стъпките на татко си, на собствен ред изобретил динамита. Той показал основания от него експлозив за пръв път през 1867 година в Редхил, Съри, Англия. Само няколко години по-късно, динамитът бил употребен по време на Френско-пруската война (тя избухнала на 19 юли 1970 година и траяла до 10 май 1971 година В хода на спора била учредена Германската империя, отпред на която застанал пруският крал Вилхелм I). През 1888 година Нобел основал и така наречен „ балистит “ – бездимен нитроглицеринов барут, огромни количества от който продал на Италия. Самият той по-късно декларирал, че единственото нещо, което го вълнувало, била науката и в никакъв случай не е имал желанието да оказва помощ за основаването на средства за отнемането на човешки живот.

Томас Едисън

Считан за един от най-талантливите и плодотворни изобретатели на всички времена, Едисън има величествен брой патенти на свое име – 1093. Сред основаните от него уреди, някои от които се употребяват и до през днешния ден, са крушката с нажежаема жичка, фонографа и първата кинокамера. В листата с множеството му хрумвания има и няколко плана за оръжия. След като обществено призовал американските въоръжени сили да се приготвят за включването си в Първата международна война, той бил назначен за началник на съвещателен съвет към военноморските сили на Съединени американски щати. Едисън работил върху общо 49 плана по време на световния спор. Той оказал помощ за създаването на оръжие, с което да бъдат обстрелвани немските подводници, както и за основаването на артилерийски снаряд, който експлодира във въздуха, нанасяйки огромни вреди.

Remember the girl from the iconic Vietnam War napalm photo? Today she's a mom in Toronto:
— CNN International (@cnni)
Луис Физер

Луис Фредеик Физер и брачната половинка му Мери били органични химици. Сред техните най-значими достижения са синтезирането на кортизон (кортикостероиден хормон, който понижава локалните възпаления и се употребява при лекуването на редица заболявания) и Витамин К (мастноразтворим витамин, който има съсирващо деяние и защищава от кръвозагуба при нараняване). По време на Втората международна война, Луис Физер работил по различен план, който се оказал извънредно сполучлив. Начело на екип учени от Харвардския университет, през 1942 година той основал нов тип запалителна течност, която нарекъл напалм. Тя се оказала освен доста ефикасна, само че и лесна за подготвяне. За пръв път била употребена по време на сраженията във Франция. Физер считал, че тя ще бъде употребена само за нанасяне на стратегически удари по здания и други структури. Той даже и не подозирал, че напалмът ще се трансформира в едно от най-често употребяваните оръжия от американската войска през ХХ в. Употребата му по време на Виетнамската война надълбоко възмутила Физер. В резултат, през 1972 година той призовал президента на Съединени американски щати Ричард Никсън да забрани потреблението на запалителната течност. Химикът отбелязал, че не се срами от своето откритие, само че то не трябва да се трансформира в средство за всеобщо изтребване на хора.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР