Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда

...
Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда
Коментари Харесай

Пасхално послание на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи рожби на Варненската и Великопреславска епархия,

 В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско одобрение: „ Христос Воскресе! “. Знаем, че доста от нас в този миг ще отговорят: „ Воистину Воскресе! “. В това прокламиране на истината за възкресението на Спасителя се съдържа целият смисъл на нашата религия.

 Преди повече от две хиляди години Господ пристигнал в света. Той дал на индивидите удивително нравствено обучение, което подкрепил освен със силата на Своите думи и тяхната удивителна вътрешна логичност, само че и с велики и чудни дейности. Достатъчно е да кажем, че възкресяването на светия и правоверен Христов другар – четиридневния Лазар, което направил Господ, отекнало в целия Йерусалим. Спасителят вдигнал от гроба индивида, който четири дни преди този момент бил заровен. Неговото тяло имало очевидни признаци на тление. Това и други сходни чудеса надълбоко развълнували тези, които станали очевидци на проявлението на Божията мощ.

 Същевременно, в случай че всичко беше приключило единствено с Голготата, гибелта и провалянето, то паметта за Иисус от Назарет щеше да се запази в народа единствено като памет присъща за героите, философите, мислителите или обособени водачи. Без Възкресението Христово не би зародила Църквата – обществото от хора, които живеят с вярата в Господа, които посредством тази религия действително се съединяват с Него и получават мощ за своето вътрешно духовно рационализиране.

 Възкресението на Господа свидетелства за това, че Той освен е Син Човечески, само че Син Божи, Той е победител на гибелта и прегрешението, и съединявайки се с Него, ние се съединяваме с Бога, а това значи, че получаваме Божията берекет, която ни оказва помощ да преодоляваме всевъзможни компликации, тествания и скърби, да излезем спечелили от разнообразни витални исблъсъци, тъй като силата Божия лекува нашите немощи и възпълва човешките дефекти. Когато човек самичък се бори със злото, надявайки се единствено на себе си, то успеха над злото се оказва непостижима. Но в случай че той призове Божията помощ, то дружно с Бога, с Възкръсналия Спасител ще излезе от тази борба победител.

 В този ден индивидът освен усеща пасхалната наслада на прочувствено ниво, само че я реализира и посредством разсъдъка и ние разбираме какъв брой е безапелационно, разумно и всеобхватно християнското обучение. То е вдъхновяващо и жизнеутвърждаващо.

 Но най-главното – това е насладата от светлия празник на Христовата Пасха, която ние претърпяваме в сърцето си. Защото към този момент освен с мозъка познаваме силата на християнското обучение, не посредством разсъдъка реализираме смисъла на Възкресението Христово, само че със сърцето усещаме, че Възкръсналият Господ действително живее в Църквата и преподава Своята берекет. Той се допира до нашето естество. Това прикосновение в пасхалната нощ усещат милиони и милиони хора по целия свят. Ние всички честваме това вселенско празненство, прославяйки Христос Възкръсналия, и насладата, която по време на Пасхалното свещенодействие влиза в сърцето на индивида, остава с него задълго.

 Обични в Господа братя и сестри,

 В пасхалната нощ се обръщаме към всички, които участват в Божия храм, и към тези, които по една или друга причина не са могли да го посетят. Обръщаме се и към тези, които не са влезнали в църковната ограда заради липса на религия. Ние от все сърце им пожелаваме да я намерят, тъй като вярата в Бога трансформира живота на индивида, прави го прелестен. Тези, които в пасхалната нощ обитават на одъра на заболяването или извършват служебния си дълг, тези, които в този момент не участват на тържественото свещенодействие, само че с разсъдъка и сърцето си в този миг се причисляват към всички християни, изпълващи Божиите храмове, пожелаваме им да получат дара на Божията берекет, с цел да може пасхалната наслада да се допре и до техните сърца.

 Всеки път, когато вършим положителни каузи, когато оказваме помощ на болните, слабите, немощните, когато протягаме дружеска ръка към нашите ближни, ние изпитваме вътрешно задоволство, а това е и отблясък на пасхалната наслада. Ако нашите действия и дейности дават отговор на заповедите Господни, в случай че ние следваме това, към което ни приканва Бог, животът ни ще се извърши с наслада и благополучие. Защото да живееш в сходство с Божиите заповеди – това значи да бъдеш благополучен.

 Още един път от цялото си сърце поздравяваме вас, скъпите рожби на Варненска и Великопреславска епархия с празника на светата Пасха, със светлото Христово Възкресение! Нека пасхалната наслада колкото може по-дълго да се съхранява в нашите сърца и светлината на Христовото Възкресение да озарява нашия живот!

Христос Воскресе!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР