Все повече са обявените свободни работни места. Това сочи статистиката

...
Все повече са обявените свободни работни места. Това сочи статистиката
Коментари Харесай

Все повече свободни работни места

Все повече са оповестените свободни работни места. Това сочи статистиката през август. В бюрата по труда представителите на първичния пазар обявиха 11 988 свободни работни места, при 9 026 през юли 2023 година

В действителната стопанска система най-вече са свободните работни места в областта на образованието (27.6%), преработващата индустрия (22.4%) и търговията (10.4%).

Следват държавното ръководство (6.8%), хотелиерството и ресторантьорството (6.0%) и административните и спомагателните действия (5.9%).

Най-търсените от бизнеса специалности през август са преподаватели; личен състав, полагащ грижи за хората; продавачи; служащи в добивната и преработващата индустрия.

Следват строителство и транспорт; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги. Търсят се още служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; чистачи и помощници; водачи на МПС и преносими уреди.

Криза има и за квалифицирани служащи по произвеждане на храни, облекло, дървени произведения и сродни и други

Започналите работа безработни лица през август са 10 110, като сходна бройка е регистрирана и през юли 2023 година и август 2022 година През месеца работа с поддръжката на бюрата по труда откриха и 257 пенсионери, учащи и заети.

Най-голям е делът на почналите работа в бранша на преработваща индустрия – 19.7%, следват тези в търговията – 14.0%,  хотелиерството и ресторантьорството – 8.7%.

На последващо място са хората от държавното ръководство – 6.1%,  строителството  и селското стопанство надлежно с 5.9%, и с 5.1%.

В страни от Европейския съюз работа започнаха 1 105 безработни с посредничеството на бюрата по труда или това са 10,9% от всички преходи в претовареност през месеца.

349 безработни от рисковите групи откриха своята трудова реализация посредством субсидирани работни места – 92 по стратегии и ограничения за претовареност. 36 безработни и заети са включени в разнообразни образования. Други 181 души са приключили започнатото през предишни месеци образование, като са придобили нова специалност или основна подготвеност.

Равнището на записаната безработица в страната през август е 5.3%

Наблюдава се леко повишаване на безработицата от 0.1 процентни пункта по отношение на юли. Броят на записаните безработни в края на месеца е общо 149 349, което е с 1 753 лица повече от месец юли.

Регистрирани са нови 18 913 безработни лица в бюрата по труда през месец август. Те са с 2 599 по-малко от предходния месец и със 117 по-малко по отношение на записаните през август 2022 година

Други 812 души от групите на търсещите работа заети, учащите и пенсионерите също са се записали в бюрата по труда през месеца. При тази група се следи нарастване по отношение на предходния месец с 36% на търсенето на услугите на Агенцията.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР