Все повече родители дават съгласие децата им да се върнат

...
Все повече родители дават съгласие децата им да се върнат
Коментари Харесай

Вече 62% от малките ученици учат присъствено

Все повече родители дават единодушие децата им да се върнат в клас след тестване в учебно заведение два пъти в седмицата, излиза наяве от систематизираната информация на районните ръководства на образованието за присъственото образование на дребните възпитаници през седмицата от 15 до 19 ноември в това число.  Повече от 62% от учениците от 1 до 4 клас към този момент учат в клас след тестване за COVID-19 , оповестиха от МОН.

Става дума за близо 146 000 деца от начален стадий (в общините със заболяемост над 250 на 100 000 души), които са се върнали в учебно заведение след единодушие на родителите им да бъдат изследвани с щадящи проби като изискване за безвредно присъствено образование. Те учат в почти 9000 паралелки, или малко над 73% от всички паралелки в начален стадий в страната.

За съпоставяне, посочваха, че броят на завърналите се възпитаници от 1 до 4 клас е 117 000, от близо 8200 паралелки. От към 233 хиляди възпитаници в начален стадий това правеше едва към 50% върнали се в клас възпитаници от 1 до 4 клас в цялата страна. 

" Все повече родители към този момент са уверени, че проучването с щадящи проби е единственият вероятен все още вид за безвредно връщане на децата в клас. Към 10 ноември т.г., когато за пръв път дребните възпитаници се върнаха в клас с тестване, малко над 57% от родителите бяха попълнили заявления за единодушие. За 10 дни техният дял към този момент е с 5 процентни пункта по-висок ", разясниха от МОН.

За дните от 15 до 19 ноември в клас без тестване са се върнали и 3573 деца, тъй като имат документ за преболедуване или съществуване на антитела, каквито са условията на здравните управляващи.

Общо 63 възпитаници са дали позитивен резултат за COVID-19 от 10 ноември до края на предходната седмица. За същия интервал е открита болест при 26 учители и 16 непедагогически експерти. 

Осигурени са проби за дребните възпитаници до края на тази седмица. Очакват се нови доставки, които ще бъдат разпределени в границите на 24 часа. Над 486 000 теста са декларирани за тестванията до 10 декември т.г.

За връщането на огромните възпитаници към момента няма изясненост. По този мотив столичният кмет Йорданка Фандъкова през днешния ден съобщи, че в идващите дни би трябвало да се вземе изрично решение за връщане на учениците от 5 до 12 клас в учебно заведение. " Лично аз чакам в действителност в идващите дни да се вземе изрично решение за връщането на огромните възпитаници - от 5-и до 12-и клас, на ротационен принцип в учебните заведения, тъй като изгубиха прекомерно доста. Всяко последващо закъснение би било съдбовно . Ще изпратя такова предложение и до министъра на образованието, и до министъра на опазването на здравето, и чакам тяхното решение оптимално бързо ", разяснява тя, представена от БНР. Според нея щадящите проби за огромните възпитаници не би трябвало да са за сметка на учебните заведения. 

24 групи в детски градини са карантинирани в София, което е под 1.5% от всички групи на територията на Столичната община, заяви още Фандъкова. Само 17 са позитивните проби за Covid-19 на дребните възпитаници от направени над 100 000 теста.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР