Все повече хора, прекарали Ковид-19, месеци по-късно продължават да имат

...
Все повече хора, прекарали Ковид-19, месеци по-късно продължават да имат
Коментари Харесай

Какво може да се случи с организма след COVID-19

Все повече хора, прекарали Ковид-19, месеци по-късно не престават да имат съществени недоволства. Предполага се, че това важи за до 20% от заболелите, а изключително наранени се оказват дамите на възраст сред 20 и 40 години.

Дори и след относително леко протичане на заболяването, доста пациенти се нуждаят от месеци, с цел да оздравеят изцяло. Това се следи в последно време все по-често и при младежи, даже при деца.

Тъй като Ковид-19 е заболяване на цялата съдова и имунна система, на доста места в тялото могат да останат остатъчни недоволства или признаците да се проявят още веднъж. Експерти подозират, че в тази ситуация може да става дума за автоимунна реакция. Така да вземем за пример косопадът също може да е последица от Ковид-19, защото при някои хора се стига до автоимунно формиране на антитела против корените на косата.

Болестта след заболяването

Изследвания в Китай, извършени след първата вълна на пандемията, демонстрираха, че от приетите в болница пациенти с Ковид-19 всеки втори е развил така наречен пост-Ковид синдром. До шест месеца след изписването им при 76 % от пациентите е следен най-малко един остатъчен признак. Най-често срещаните недоволства са безсилие, болки в мускулите, разстройства в съня, меланхолия, косопад. При това не е правилно, че наранени са най-много възрастните хора и пациентите с предишни болести. Експертите допускат, че от дълготрайни последствия след Ковид-19 страдат сред 10 и 20 % от заболелите, като изключително наранени са дамите на възраст сред 20 и 40 години. Австрийският пулмолог Ралф Цвик, който управлява рехабилитационна клиника във Виена, споделя в тази връзка, че положението на негова пациентка на 32 години било като на 85-годишна жена с онкологично заболяване. " За нас медиците това е напълно нов феномен ", споделя лекарят пред австрийския " Дер Щандарт ".

До сходни заключения стига и проучване, извършено в берлинската клиника “Шарите “. В него са взели участие 42-ма пациенти на междинна възраст 36 години, като 70 на 100 от тях са били дами. Цели шест месеца след излекуването им от Ковид-19 всички участници са страдали от изнемощялост и тежка отмалялост. Наблюдавани са били още признаци като когнитивни проблеми, главоболие, болки в мускулите.

Британският здравен институт NICE дефинира пост-Ковид като цялост от признаци, които не престават повече от 12 седмици след заразяването. Най-честите признаци са отмалялост, изнемощялост, проблеми с паметта, затруднено дишане, болки в региона на гърдите, само че също и сърдечно-съдова непълнота и разстройства в съня, изяснява кардиоложката Мариан Гьонгьоши от университетската клиника AKH във Виена, към която към този момент е разкрито поделение за пациенти с пост-Ковид синдром. Предполага се, че от към 500 000 души в Австрия, които дотук са боледували от Ковид-19, най-малко 50 000 са развили въпросния синдром.

„ Много хора не схващат за какво непрекъснато усещат отмалялост или за какво внезапно стартират да ги затрудняват най-обикновени дейности “, споделя по този мотив австрийката Марта Прелер, основала група за взаимопомощ, която към този момент наброява 500 души. Прелер прекарала предходната пролет лека форма на Ковид-19, само че няколко месеца по-късно положението ѝ почнало прогресивно да се утежнява.

Как да се противодейства?

Въпреки че вирусът нападна главно белите дробове, той може да засегне и други органи - според от това към кои ACE2-рецептори в тялото се прилепва вирусът. Неврологът Михаел Щингъл споделя по този мотив, че негови пациенти усещат мощно безсилие месеци след болестта. Някои от тях даже нямат сили да четат книга. А изключително обезпокоително е, че доста от тези пациенти са младежи, при които заболяването е минала относително леко, изяснява медикът.

Познатите способи за рехабилитация не оказват помощ при такива пациенти. Точно противоположното: след тях доста от засегнатите се усещат даже по-зле. „ След болест с ковид организмът се нуждае от целенасочена терапия “, споделя пулмологът Ралф Цвик. Затова в неговата клиника са въвели специфични стратегии с извършения за възобновяване на мускулната маса, за вярно дишане и превъзмогване на посттравматични положения.

Едно е ясно занапред: от ден на ден ще нараства потребността от места за пациенти с пост-Ковид синдром, които се нуждаят от специфична терапия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР