Все повече фирми в Германия въвеждат модела на 4-дневната работна

...
Все повече фирми в Германия въвеждат модела на 4-дневната работна
Коментари Харесай

Все повече фирми в Германия въвеждат модела на 4-дневната работна седмица

Все повече компании в Германия вкарват модела на 4-дневната работна седмица. С това дебатът по тази тематика набира все по-голяма известност. Синдикатите са „ за “ този модел, само че доста работодатели остават „ срещу ”.
През последните години тематиката за баланс сред професионалния и персоналния живот стана изключително значима, а с нея апелите за 4-дневна работна седмица, изказани на по-висок глас. Някои от компаниите към този момент имат 1 година опит и регистрират изгодите.
„ Разбрах, че моделът с 4-дневната работна седмица към този момент е отчасти тестван в други страни, да вземем за пример, сполучливо в Исландия. И по този начин в края на 2021 година, по време на коледните празници помислих дали този модел не е вид и за нас. И взех решението непринудено ”, разяснява Надя Амирех, притежател на ПР организация.
Изминали са 14 месеца, откогато тя е въвела 4-дневната работна седмица за своите чиновници.  „ При нас всички работят от понеделник до четвъртък по 8 часа, както и преди. Преди петъка за нас беше полуработен ден. Така сме работили през годините, тъй като опитът ни демонстрира, че в петък следобяд нормално клиентите ни нямат огромна потребност от нас. А в този момент всички работят четири дни, половината почиват изцяло в петък, а останалите работят половин ден, както преди. Следващата седмица екипите се сменят ”, изясни Амирех.
Въпреки прелюдия нов модел, чиновниците на Надя не престават да взимат цялостната си заплата, а и дните им за почивка не са с трансформирали. Равносметката е: „ Опитът демонстрира позитивна наклонност. Целият развой с 4-дневната седмица е следен от психолог ”, описа още Амирех. Според нея няма по какъв начин този модел да бъде въведен във всички сфери, само че на всички места би могло да се намерения върху работните процеси.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР