Все повече европейски страни затягат ограниченията заради втората вълна от

...
Все повече европейски страни затягат ограниченията заради втората вълна от
Коментари Харесай

Все повече държави затягат мерките

 Все повече европейски страни стягат рестриктивните мерки поради втората вълна от ковид. Очаква се английският министър председател Борис Джонсън през днешния ден да обяви нови ограничения. Според предварителните очаквания най-строгите ограничавания ще са в  Ливърпул.

Премиерът на Франция Жан Кастекс пък не изключва, че може още веднъж да вкара карантинни ограничения в някои райони, с цел да ограничи разпространяването на ковид в страната, залята по думите му от " мощна втора вълна ".

" Ново въвеждане на обща карантина би трябвало да се избегне непременно. Това е допустимо, в случай че поставим старания всички ние ", съобщи министър-председателят в ефира на радио " Франс енфо ". Кастекс обаче сподели във връзка възможни локални карантинни ограничения, че " нищо не трябва да се изключва, когато виждаме обстановката в лечебните заведения у нас ".

В сряда вечерта президентът на страната Еманюел Макрон ще приказва по малкия екран, а денем държавното управление може да разгласи нови ограничения.

Тази пролет Франция претърпя съвсем двумесечна обща карантина, с цел да възпре първата коронавирусна вълна. 

Научно проучване пък показва, че коронавирусът е доста по-издръжлив, в сравнение с се смяташе до момента. Вирусът, виновен за COVID-19, може да се задържи върху повърхности като банкноти, екрани на телефони и неръждаема стомана в продължение на 28 дни. Това са изводите от проучване на австралийската Национална научна организация. За съпоставяне, грипният вирус може да оцелее при същите условия в продължение на 17 дни. И въпреки всичко, проучванията са извършени на мрачно, а към този момент е потвърдено, че ултравиеолетовите лъчи убиват вируса.

" Важен фактор е, че към момента не знаем каква е инфекциозната доза. Въпреки че открихме вируса след 28 дни, това не значи, че той е кадърен да аргументи болест. И въпреки всичко посланието е да се мият ръцете и да се употребява дезинфектант ", съобщи Шейн Ридъл, участник в проучването.

Новото проучване демонстрира още, че коронавирусът оцелява по-малко време при по-високи температури. Той престава да бъде инфектиран в границите на 24 часа при 40° С на някои повърхности.

Англия стартира проби, дали имунизацията БЦЖ защищава от COVID-19. В проучването ще се включат чиновници на първа линия.

" БЦЖ е ваксина против туберкулозата, само че тя е ефикасна и против редица други вируси. Това към този момент е потвърдено при предходни опити. Ваксината се употребява като усилвател на имунната система най-общо, с вероятен значим резултат против вируса ", показва Джон Кембъл, професор от университета на Ексетър.

Изследването е част от световен план за определяне на ефикасността на БЦЖ против COVID-19.

" Ние сме част от доста огромно интернационално проучване с 10 хиляди доброволци и евентуално няма да имаме резултати преди 6 и 9 месеца. Ще следим тези хора в продължение на година ", прецизира професор Кембъл.

Проблем обаче може да се окаже набирането на 1000 доброволци на първа линия. Причината - страната би трябвало да се оправя с втората вълна на пандемията.

" Като здравен служащ на първа линия аз съм изложен на висок риск от заразяване тази зима. Има много добра доктрина за това, че БЦЖ имунизацията може да понижи затрудненията при болест с COVID-19 ", съобщи Сам Хил, общопрактикуващ доктор в Ексетър

Мексиканските управляващи пък оповестиха за първия случай в страната на човек, болен по едно и също време от COVID-19 и грип А. Пациентката - 54-годишна жена, е посочила признаци в края на предишния месец и е била настанена в болница. Жената е с голям брой съпътстващи болести. Засега положението й се дефинира като устойчиво. Мексико е на четвърто място в света по брой смъртни случаи от ковид.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР