Все повече двойки по света си купуват общо жилище преди

...
Все повече двойки по света си купуват общо жилище преди
Коментари Харесай

Живеете в общ дом, но нямате брак – ето за какво трябва да внимавате

Все повече двойки по света си купуват общо жилище преди да сключат брак.

Според отчет на Националната асоциация на брокерите на недвижими парцели от 2022 година, неженените двойки са 18% от всички купувачи на първо жилище, до момента в който през 1985 година те са били едвам 4%, оповестява CNBC.

Организацията интервюира притежатели, които са закупили жилище сред юли 2021 година и юни 2022 година

" Неженените двойки се усилват и в този момент са на най-високото равнище пазарен дял, коетонсме записали ", изяснява Джесика Лауц, вицепрезидент по изследванията на Националната асоциация на брокерите на недвижими парцели, основана във Вашингтон, окръг Колумбия.

Покупката на жилище е по-голям ангажимент, в сравнение с наемането, тъй че въпреки тези двойки да са нетърпеливи да имат дом, има няколко неща, които би трябвало да обмислят, преди да закупят парцел дружно, поучават специалистите.

Много млади двойки, които не са сключили брак, живеят дружно, постоянно по финансови аргументи. Разделянето на разноските за жилище, които могат да бъдат огромна част от бюджета ви, е разумно решение.

Въпреки това, за разлика от женените купувачи на жилище, съвсем половината от неженените - 46%, са създали финансови жертви, в това число са намерили спомагателна работа, с цел да финансират покупката си, сочи отчетът на NAR.

" Достъпността на жилищата в действителност е проблем, тъй че обединяването на финансите ви като неженена двойка може да играе съществена роля, с цел да продължите напред с тази договорка ", добавя Лауц, която е и заместител основен икономист на NAR.

Според нея типичната двойка, която не е сключила брак и купува жилище за първи път, са 32-годишни милениали с общ междинен приход на семейството от 72 500 $. За тези купувачи е по-вероятно от женените двойки да получат заеми - 4% против 3%, или да бъдат финансово подкрепени от другари и семейство - 12% против 7%.

Една от аргументите, заради които неженените хора вземат решение да купят жилище дружно с сътрудниците си, е силата в числата, когато става въпрос за приемане на финансиране, защото цените на недвижимите парцели и лихвените проценти остават високи, счита Мелиса Кон, районен вицепрезидент на William Raveis Mortgage в Ню Йорк.

" Има разнообразни аргументи, заради които хората не подписват брак; в днешно време това не е автоматизирана даденост ", означи тя. Но двойките, които не са женени, би трябвало деликатно да подходят към поемането на ангажимент от подобен мащаб.

Често няма правна отбрана, на която да се базират, изяснява Кон. Ако единият реши да напусне, другият може да бъде претрупан с цялата ипотека и да не може да си я разреши. " За да се откажете от един брак, би трябвало да се разведете. Но в случай че сте несемейна двойка, нямате правни отговорности към другата страна. ", изяснява специалистът.

За да защитят вложенията си в парцела, несемейните двойки би трябвало деликатно да обмислят по какъв начин той е вписан писмено. Това оказва помощ да се дефинират законните права и собствеността на всеки от сътрудниците, както и какво се случва с жилището, в случай че един от сътрудниците почине.

Консултирайте се с юрист за опциите. Възможно е потреблението на сдружение с лимитирана отговорност или друго юридическо лице, предлага Кон. Може да отбраните своя дял от вложенията, като ги опишете в съглашение за благосъстоятелност. В него се дефинира кой носи отговорност за ипотеката, каква сума влага всеки в първичната вноска, кой заплаща за застраховката и ремонта на жилището, добавя Кон. Това може да е добра концепция, в случай че единият човек има по-висок приход от другия, добавя тя.

Ето три значими фактора, които сертифицираният финансов прогнозист Кати Къртис, създател и основен изпълнителен шеф на Curtis Financial Planning поучава да обмислите, преди да си купите жилище, в случай че нямате брак.

Внимавайте с детайлите в изискванията по ипотеката

Прегледайте кредитните отчети и оценки, с цел да сте сигурни, че ще получите допустимо най-хубавия лихвен % по ипотечен заем. Уверете се, че няма грешки, плащайте прилежно сметките си и намалете колкото е допустимо повече равнището на дълга си преди покупката. Имайте поради, че кредиторите ще прегледат оценките и на двамата сътрудници, в случай че и те са включени в заявката за ипотека.

Не прекалявайте с заемите

Поддържайте ниска кредитна интензивност. Избягвайте да вършиме огромни покупки с кредитни карти, както и да откривате или закривате нови кредитни линии, защото всяко от тези дейности може да повлияе на кредитния ви рейтинг.

Спестявайте

Спестявайте пари в  сметка с висока рентабилност. Вместо да съхранявате спестяванията си за първична вноска на фондовия пазар, помислете за потребление на спестовна сметка с висока рентабилност. " Пазарът може да се срине тъкмо тогава, когато са нужни парични средства ", добавя Къртис.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР