Все повече българи планират летните или зимните си почивки месеци

...
Все повече българи планират летните или зимните си почивки месеци
Коментари Харесай

Ваканционни мечти: Как и кога българинът планира следващата си почивка

Все повече българи възнамеряват летните или зимните си почивки месеци преди началото на съответния сезон. Причината е, че пораства броят на сънародниците ни, които разполагат с повече средства и точно те са в основата на туристическите пътувания, също така цените на почивките се резервираха на относително ниско ниво и сега, в случай че си задоволително предвидлив, е извънредно преференциално да организираш фамилно пътешестване с положително изхранване. Това разяснява за Българска телеграфна агенция шефът на Института за разбори и прогнози на осведомителната среда в туризма Румен Драганов в навечерието на следващото издание на ревюто " Ваканция и спа експо ".

Планирането на почивка за личното семейство или в композиция с още няколко другарски семейства се трансформира в професионално занятие за от ден на ден българи. Семейният " туроператор " би трябвало да направи комплицираната логистика сред отпуските на родителите, ваканцията на децата и персоналните разбирания за хубаво лято на всеки член на семейството. А когато групата става по-голяма - с още няколко другарски фамилии, задачата минава съвсем на професионално ниво и се стига даже до правенето на няколко примерни предложения.

Шест на 100 от пътуващите българи към този момент са създали резервациите си за лятната отмора и това е почнало още в края на последната им отмора и е финализирано, разяснява Драганов. Това са хора, които са наясно, че идната отмора на хубаво място се възнамерява още до момента в който тече ваканцията. Това е процедура, която от дълго време съществува на европейските пазари. У нас екскурзиантът може да резервира същата стая, за същия интервал на идната година, посредством своя туроператор, като получава 30 на 100 отстъпка от оповестената цена. Така към 20 % от почивките на задгранични туроператори са декларирани авансово до края на февруари, като техният брой нараства до 40 на 100 към края на март и продължава да пораства преди сезона.

Българските фамилни " туроператори " знаят, че даже и мечтаната първокласна почивка към този момент и в България може да излезе икономична, в случай че е планувана и обезпечена по-рано.

Най-практичните българи – към 6 %, резервират място за отмора – лятна или зимна вила, къща, хотелски апартамент от миналата за последваща година, като този % се усилва доста, в случай че прибавим хората с втори дом на морето или в планината. По традиция неповторимите парцели и хотелските стаи с панорама към морето се продават първи, разяснява Драганов.

Другата част от почиващи българи, когато става въпрос за огромни фамилии, компании или другари, резервират лятната си отмора непосредствено до края на април, с цел да са сигурни, че вилата или стаите в хотела им ще бъдат ситуирани една до друга с хубава панорама.

Сънародниците ни, за които водещи са главно икономичните ваканции, също се насочват през първите три месеца на годината към покупки на летните си почивки, употребявайки обичайните понижения тогава, които доближават до 30 %. Това са точно ценителите на хубавата отмора, тъй като с цел да се вземе стая през август с панорама към морето, може да стане единствено в месеците до края на март, разяснява специалистът.

Отделна е групата на " късните записвания в последния миг ". Това са хората със спонтанни решения, в никакъв случай не са наясно къде и дали ще пътуват. Те вършат резервациите си нормално в последния миг от това, което е останало на пазара. Ако имат малко шанс, могат да получат отлични оферти за местата на туристи с предварителна резервация, отказали се в последния миг, и то на доста добра цена, разяснява специалистът.

Предпочитаните летни дестинации

По традиция предложенията за летните почивки към края на април са на привършване във връзка с по-ценните парцели – вилите и къщите с басейни по Българското Черноморие, които могат да посрещат по-голяма компания корпоративни клиенти или звезди, като за август към този момент са ангажирани авансово. Обикновено те се резервират от родния шоу хайлайф, предприемачи, политици, хора със свободни специалности, българи, които пребивавам в чужбина – Съединени американски щати, Англия, Обединените арабски емирства. Това са хора, които са наясно, че хубавото свършва първо и те към този момент до края на април са завършили с резервациите на стаите с панорама към морето в хотелите пет и четири звезди. В тези случаи водещото не е дестинацията по Българското Черноморие, а качеството на туристическото прекарване. Освен това, най-хубавите комплекси афишират стоп продажби при привършване на контингента за недопускане на дублажи.

/ iStock/Getty Images
Профилът на желаните дестинации от високоплатежоспособни клиенти сочи, че става дума за места за настаняване по морето – пет+ звезди, които оферират меню " а ла карт " и там положителните жилища и стаи се изчерпват до края на април. Такива хотели има на всички места по нашето Черноморие, само че измежду желаните са вили и хотели в к.к. " Св. св. Константин и Елена ", към Варна и Балчик, Обзор, Иракли, Емона, Свети Влас, Поморие, Черноморец, Созопол, или изискан дестинациите Лозенец, Варвара, Арапя и къмпингите по Южното Черноморие.

Много търсени морски дестинации са олинклузив предложенията в огромните морски курорти " Албена ", " Златни пясъци " и " Слънчев бряг ", както и тези, които оферират и редица спомагателни услуги в Обзор, Несебър, Равда, Ахелой, Поморие, Приморско и Китен. Този вид предложения са изключително известни както измежду българските фамилии с дребни деца, по този начин и измежду чужденците поради положителната анимация. Търсени са и тихите дестинации като Камен бряг, Кара дере, Шкорпиловци, Камчия. Популярност набират и обособени места за настаняване –апартаментни комплекси, ориентирани единствено към фамилии с деца и предлагащи голям брой занимания и атракции или такива, които не позволяват деца под 14-годишна възраст, тъй като нямат занимания за тях и подсигуряват комфорт на гостите си. Все по-търсени са местата за настаняване, които разрешават фамилна отмора дружно с домашни любимци.

Масовата отмора е с обичайния формат на олинклузив, както и такава без сходен метод на изхранване, само че с опция за визити на заведения за хранене на територията на туристическия комплекс.

Цените и трите сезона по морето

Всеки може доста бързо да се ориентира за цените за съответните дати през сезона, като ревизира за посочено място в която и да е от търсачките на онлайн туроператорите в интернет. Проверката може да бъде и на интернет страницата на съответния обект. По традиция цените на местата за настаняване по Българското Черноморие през лятото се разделят на три сезона – невисок, междинен и висок. В ниския сезон, който стартира при започване на май – до 15 юни и по-късно от 15 септември до 10 октомври, цените са най-ниски и места постоянно се намират, разяснява Драганов. Цената на стая се движи сред 70 и 480 лв..

Следват междинният сезон от 15 юни - 15 юли и 25 август - 15 септември, когато цените се усилват с към 30 % и стаята излиза сред 110 и 700 лв..
През високия сезон – сред двата междинни, цените потеглят от към 140 лв. и доближават до 1200 лв. на стая.

По туристическия календар към момента е зима

С близо 187 000 повече са задграничните туристи, посетили България през януари 2024 година по отношение на същия интервал на 2019 година – годината, която се регистрира като най-хубавата за туризма. За трите месеца от началото на зимния сезон – декември, януари и февруари, в страната са влезнали общо 2,1 млн. задгранични гости при предстоящи 1,7 млн. за този сезон. Ръстът на приходите за хотелите през януари е 17,4 на 100, разяснява Драганов.

Най-много са пристиганията от страните от Европейски Съюз, като сензитивен растеж се регистрира при туристите от Испания, Италия, Германия, скандинавските страни, Англия по отношение на зимния сезон на 2019 година Туристите от тези страни харесват България като туристическа дестинация, тъй като я намират евтина, вкусна и сигурна, разяснява специалистът.

От идващите задгранични туристи този зимен сезон към 250 000, или 10 на 100 от идващите в страната, са избрали България за ски почивка. С това можем да кажем, че във връзка с задграничните туристи културният туризъм в градска историческа среда, спа туризмът, визитите при близки и другари и бизнес туризмът превзеха България, и по-конкретно огромните градове София, Пловдив и Велико Търново и спа курортите тази зима, разяснява Драганов.

Организирано или независимо

Организираната ски почивка в България се избира главно от туристи от прилежащите ни страни, Англия, скандинавските страни. Определено нашите съседи от Гърция, Турция, Република Северна Македония, Сърбия и Румъния, които идват у нас с персоналните си коли, избират да провеждат този вид отмора в планинските ни курорти независимо през онлайн платформите и едвам към 7 на 100 идват у нас със самолетни полети.

Зимната отмора на българите

Ръст по отношение на 2019 година се регистрира и при почивките на българите в зимните ни курорти, като тези, които интензивно практикуват отмора със зимни спортове, са към 320 000, сподели Драганов и добави, че близо 560 000 души разполагат със лични ски, сноуборд и друга зимна екипировка и съвместяват зимната отмора с упражняване на тези спортове в 32 планински места в страната отвън главните курорти – " Банско ", " Боровец ", " Пампорово ", " Мальовица " и Витоша през трите месеца на този зимен сезон.

Сблъсъкът в туризма

Сблъсък на полето на туризма, който се случва в този момент, не ни е за първи път, разяснява Румен Драганов. От 2014 година, след като има Министерство на туризма, постоянно е имало позитивни и негативни мнения, само че в никакъв случай те не са били поляризирани дотам и експонирани в обществото, разяснява специалистът обстановката към поста на настоящия министър на туризма в оставка.

Ние чакаме върхова 2024 година от всички външни пазари и в случай че би трябвало да кажем, че това е заслуга на един министър, първо няма да е толкоз правилно и второ това зависи на първо място от големите вложения на бизнеса в първокласен туристически артикул и положителното показване през предходните години, което е главната причина туристите да са удовлетворени и от ден на ден от тях да се връщат, разяснява специалистът.

Според него част от настояванията на сектора към министъра на туризма не се отнасят към Министерството на туризма. Става дума за установяване на ставката от 9 % на Данък добавена стойност, която се предлага от Министерството на финансите, проблемите с проектозакона за ветрогенераторите, който е към Министерство на околната среда и водите, и даже за националната реклама в туризма, която се дефинира със Закона за бюджета от Народното събрание. Министерството на туризма не е притежател на нито една туристическа полезност, подсети Драганов. Средствата, които се отпускат за национална реклама, зависят от финансовото министерство и от Народното събрание, и ще бъдат незадоволителни при всеки идващ министър, счита специалистът. Той означи, че тези средства са за образуване на националното посланичество, а участниците в туристическите тържища сами си заплащат за щандовете и за рекламните материали. Същевременно Драганов уточни, че до момента не е имало упреци за активността на работата на ведомството в частта, обвързвана с осъществяването на функционалностите на Министерството, написани в Закона за туризма – хотелиерство, ресторантьорство, туроператорска и туристическа агентска активност.

Много видни експерти и ръководители в туризма се оповестиха в поддръжка на свършеното от министъра на туризма, означи Драганов. По думите му те са доста удовлетворени от министъра на туризма и сочат за образец програмата за реклама на Черноморските общини в размер на 5 милиона лв., която се съфинансира от общините по морето. Организациите са подготвили по думите на специалиста " невиждана " рекламна акция в края на предходната година с присъединяване в голям брой туристически тържища и туристически срещи с туроператори от главните емитационни пазари в Европа. Браншът регистрира положителното показване на министъра и дипломатическите й умения, които способстват за представянето на България в чужбина на водещите пазари. И двете послания съгласно мен не са ориентирани само към самия министър, а са проекция на политическите спорове в ръководещата сглобка и поръчка какво сплотява туризма и по какъв начин браншът желае да наподобява Министерството на туризма в бъдеще, означи специалистът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР