Все повече българи избират да посетят най-голямото и най-пленително съоръжение

...
Все повече българи избират да посетят най-голямото и най-пленително съоръжение
Коментари Харесай

Цистерната за вода на базиликата в Истанбул удивлява туристи

Все повече българи избират да посетят най-голямото и най-пленително оборудване за предпазване на вода навън в съседката ни - Турция. През годините Цистерната на базиликата в Истанбул се трансформира в едно от най-интересните и най-харесвани места за посещаване, тъй като ни придвижва в антични времена и демонстрира майсторството на строителите от предишното, споделя БГНЕС.

Цистерната е най-голямото оборудване за събиране на вода навън в Турция. Построено е още през VI век по времето на император Юстиниан. Името, с което е познато в Турция е Yerebatan Sarnıcı (Йеребатан сарнъджъ). Цистерната е ситуирана в историческия център на Истанбул наоколо до храма " Света София ".



Самото оборудване не е толкоз огромно по размери, дълго е към 140 метра и е необятно към 65 метра, само че за сметка на това оставя без мирис при типа на удивителната симетричност от колони, сред които се разхождат посетителите и които държат солидния таван. Докато туристите се разхождат чуват капките вода и от време на време могат да чуят и своето лично ехтене. Интересен факт е, че до момента в който цистерната е била употребена за потребностите на жителите е събирала към 80 000 - 100 000 кубични метра вода.



Цистерната е наричана още и Потъналият замък и това не е инцидентно. Всеки клиент би удостоверил, че това е една извънредно впечатляваща и незабравима сграда освен тъй като се намира на метри подземен, само че и тъй като тя е запазила изцяло своята достоверност от преди 15 века. Интересно е да отбележим, че след края на Византийската империя Цистерната е употребена за зареждането с вода на османския замък Топкапъ и е реставрирана няколко пъти, с цел да резервира своята хубост. След последната реституция, в сърцето на 1500-годишната конструкция, успех на изкуството и техниките на своето време, са вмъкнати съвременни творби за спомагателен резултат, като да вземем за пример сграбчваща ръка, излизаща от водата, както и полупрозрачна медуза, която наподобява като че ли танцува сред колоните, осветена от дъгата от цветове, осветяващи тъмната зала с нежна светлина.



В северозападната част на Цистерната на базиликата може да се види изсеченото лице на Медуза Горгона. Според античните митове всеки, който я огледа в очите ще се трансформира в камък. Ликът на Медуза Горгона е изсечен на две колони, само че не е ясно за какво са избрали точно този митологичен облик, някой считат, че има символно значение, а съгласно други е случайност.



Безспорно е обаче, че визитата на Цистерната разрешава на посетителите да се потопят в историята, да научат нещо ново за метода на живот на своите предшественици и да се насладят на майсторската направа на строителите от античните времена
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР