Все повече авиокомпании спират полети от и до Китай заради

...
Все повече авиокомпании спират полети от и до Китай заради
Коментари Харесай

Монтират термокамера на летище Варна заради коронавируса, проверки и на пристанището

 Все повече самолетни компании стопират полети от и до Китай поради разпространяването на рисковата вирусна пневмония. Сред тях са " Луфтханза " и " Бритиш Еъруейз ". Близо 600 жители на Европейския съюз са поискали да бъдат върнати от Китай в родината им, включително и българи. Смъртните случаи от новия ковид към този момент са 132. Световната здравна организация ще дефинира дали да се разгласи изключително състояние в интернационален мащаб поради новата зараза, оповестява Българска национална телевизия.

Трима са към този момент българите, сложени под наблюдаване в болница поради новия ковид. Освен мъжа, настанен във ВМА, две дами, завърнали се от Китай и Тайланд са под карантина. Това оповестиха от здравното министерство. 

И тримата са в положително положение. Вероятността да са инфектирани с ковид е дребна, само че ще останат под лекарски надзор до 14 дни.

За децата от ансамбъла в Петрич, които се завърнаха от Китай, също е обезпечено профилирано наблюдаване. Обособен е обособен кабинет в болничното заведение в града, както и експерт по инфекциозни заболявания, който следи положението им.

Взети са всички вероятни ограничения, с цел да се предотврати възможното разпространяване на вируса у нас, твърдят от здравно министерство.

Всички лечебни заведения в страната с инфекциозни отделения са в подготвеност да реагират при подозрение за ковид, съобщи здравният министър Кирил Ананиев. Закупени са спомагателни ръкавици, специфични маски и защитно облекло за медицинския личен състав. Три нови термокамери ще бъдат инсталирани на летищата в София, Варна и Бургас.

Кирил Ананиев, министър на опазването на здравето съобщи: " Мерките, които сме взели, подсигуряват наблюдението и лекуването на огромен брой пациенти, тъй че няма да имаме проблем някой да остане без наблюдаване или лекуване. Жената, която е била в Тайланд, е настанена в Инфекциозното поделение на болничното заведение в Добрич ".

Д-р Светозар Байчев, шеф на МБАЛ Добрич разяснява: " Чакаме резултати, само че на пръв взор не върви за заболяване, което буди всеобщия интерес ".

Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор сподели: " Установихме съществуването на метапневмовирус на дамата от Китай, което изцяло изяснява нейното положение, тъй че общо взето на 99% отпадат подозренията ни за нея ".

До края на седмицата се чака да дойдат реактивите за определяне на новия ковид. Страната ни разполага с генетични проби за доказване на такива вируси, само че те не са характерни.

Проф. Тодор Кантарджиев добавя: " Верифицирането на методите ще ни разреши началото на другата седмица да можем да слагаме диагностика навръх този ковид ".

Част от защитните ограничения плануват засилени инспекции на екипажите на корабите в пристанищата Варна и Бургас.

" Първо ще минават здравните управляващи, ще видят каква е обстановката, има ли хора с клиника ", добави Ангел Кунчев.

Трима българи, блокирани в поставения под карантина град Ухан са поискали да се приберат у нас. От външно министерство оповестиха, че най-вероятно те ще бъдат извозени със аероплан до някоя европейска страна още в събота.

От здравно министерство приканват за повече успокоение по тази тематика. Вече има случаи на жители, които са подходили с експанзия при използване на превантивните ограничения на летището. Има го и противоположния проблем - прекалено много суматоха по тематиката. Жена, която се е прибирала от Китай, само че от провинция, която не е наранена от вируса, единствено тъй като ѝ се е скъсала маската, е изпаднала в суматоха, че към този момент е инфектирана.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР