Все повече астрономи стигат до идеята, че не сме сами

...
Все повече астрономи стигат до идеята, че не сме сами
Коментари Харесай

Ново проучване на НАСА обяснява, защо не сме открили все още извънземни

Все повече астрономи стигат до концепцията, че не сме сами във Вселената. За тях това е въпрос на математика и примирение. С евентуално трилиони животоподдържащи планети, за какво нашата да е единствената, която е еволюирала високотехнологична цивилизация? Но в случай че извънземните съществуват, към момента не сме ги срещнали. (Вероятно.)

Бихте си помислили, че от трилиони шансове за възникване на живот във Вселената, до момента щяхме да сме разкрили признаци на различен образован живот, нали? Сега екип, основан в лабораторията за реактивни мотори на НАСА в Калифорния, преразглежда остаряла доктрина, с цел да изясни за какво.

Теорията за „ Големия филтър “ допуска, че други цивилизации, евентуално доста, са съществували по време на историята на Вселената, само че всички те са се унищожили, преди да имат късмет да осъществят контакт с нас. Има по-голям късмет за извънземен живот на Марс, в сравнение с си мислехме. Още по-смразяващо е, че сме на път да се „ филтрираме “ и от съществуването си, по този начин да се каже. В този смисъл разбирането за какво не сме срещали други цивилизации – т.е. какво може да са създали извънземните, с цел да се самоунищожат – може да е ключът към спасяването на нашата лична цивилизация.

„ Ключът към сполучливото прекосяване на човечеството през подобен повсеместен филтър е… да идентифицираме тези атрибути в себе си и да ги обезвреждаме авансово “, пишат астрофизикът от JPL Джонатан Джианг и съавтори, в ново изследване, което се появи онлайн на 23 октомври.

Не всеки в науката приема концепцията за Великия филтър. „ Чувстваме се прекомерно детерминистично, като че ли Големият филтър е физически закон или една надвиснала мощ, която се изправя против всяка изгряваща софтуерна цивилизация “, сподели Уейд Руш, теоретичен преподавател и създател на „ Извънземни “, пред The ​​Daily Beast. „ Нямаме директни доказателства за такава мощ. “ Но няма спор за въздействието на теорията.

Големият филтър в началото беше препоръчан от Робин Хенсън, икономист от университета „ Джордж Мейсън “, през 1996 година Оттогава той се трансформира в главен детайл от международното създаване на научната фантастика. И има основателна причина: това е трагично. „ Фактът, че нашата галактика наподобява като цяло мъртва, допуска, че е доста мъчно да възникне напреднал, избухлив, дълготраен живот “, написа Хансън.

Може да има 4 квинтилиона извънземни галактически кораба, бръмчащи в нашата Слънчева система Под „ избухлив “ той има поради опцията една цивилизация да реализира евтини галактически полети и бързо да колонизира доста други планети. В теорията на Хансън има нещо – или доста неща – които пречат на интелигентния живот да процъфтява на родната си планета, да се популяризира към други планети и да оцелее задоволително дълго, с цел да реализира контакт с извънземни като нас. Поне един водещ бранител на търсенето на извънземен живот няма възражения против теорията. „ Мисля, че е правдоподобно “, сподели Ави Льоб, физик от Харвард, пред The ​​Daily Beast.

За да схванат Големия филтър, Джиянг и неговите съавтори обръщат огледало към човечеството. Каквото и да наподобява най-вероятно да ни убие, може също по този начин да съставлява екзистенциална опасност за интелигентния живот на други планети, допускат те. Те изготвиха къс лист на най-големите закани за човешкия тип, като всички до една са напълно по наша виновност. Разбира се, метеорит може да удари Земята с задоволително мощ, с цел да убие съвсем всичко на планетата. Това не е безусловно нещо, което можем да предотвратим.

Но другите убийци на цивилизации, които екипът на JPL счита за евентуални, също са самопричинени. Ядрена война. Пандемия. Изменението на климата. Избягал изкуствен интелект. Екипът на Джианг приписва тези екзистенциални опасности на това, което те разказват като надълбоко вкоренена дисфункция в интелигентни същества като хората. „ Дисфункцията може бързо да влезе като снежна топка във Великия филтър “, пишат откривателите.

Първият контакт с извънземните ще провокира ли война сред хората? Но дисфункцията не е неизбежна, акцентират Джианг и неговите съавтори. „ Основата за доста от нашите вероятни филтри намира своите корени в незрялостта “, пишат те. Можем да израснем като тип, да разглобим нашите нуклеарни оръжия, да преминем към чиста сила, да овладеем зоонозните вируси, които предизвикват най-лошите пандемии и даже да разработим по-добра технология за отклонение на метеорити, убиващи планети.

Всички тези промени изискват човечеството да работи дружно, написа екипът на JPL: ние просто можем да оцелеем в нашите лични саморазрушителни трендове и да се противопоставим на Великия филтър. И в случай че можем да работим дружно, с цел да преминем през филтъра, разумно е и други цивилизации да го създадат. Нашето лично оцеляване би трябвало да ни даде вяра, че някой ден по някакъв метод ще срещнем други оживели от Великия филтър.

Или може би не. Самият Хансън счита, че Джианг и компанията са разбрали Великия филтър и евентуалните решения за него, частично неправилно. Това може да е една от най-хубавите планети за живот на извънземни. Глобалното съдействие, за което Джианг и компания се застъпват като средство за нашето оцеляване, може да бъде нещото, което в последна сметка ще ни унищожи, сподели Хансън пред The ​​Daily Beast. „ Ясно е, че те предлагат по-централизиран надзор и ръководство на нашата цивилизация “, сподели Хансън. „ Но в действителност виждам несъразмерната концентрация на ръководството като най-вероятния принос към нашия предстоящ Голям филтър. “

Според концепцията на Хансън, колкото повече се децентрализираме, толкоз по-вероятно е някои от нас да оцелеят и да процъфтяват. Представете си изолирани стопани, които се оправят с опустошителна пандемия, или частни откриватели на космоса – вашите Джеф Безос и Илон Мъск, основаващи колонии на Луната или Марс. Колонии, които могат да устоят даже когато някакво злополучие унищожи всички на Земята.

Други критици считат, че цялата доктрина за Големия филтър е глупава. Възможно е към момента да не сме срещали извънземни не тъй като всички те са мъртви, а защото… е, към момента не сме ги срещали. Вселената е необятна. Дори да има милиарди процъфтяващи извънземни цивилизации, те съвсем несъмнено са доста надалеч. Ще са нужни самообладание и доста търсене, с цел да ги намерим в последна сметка.

„ Теорията за огромния филтър зависи от хипотетичния резултат от наблюденията, че никой не е там “, сподели Сет Шостак, астроном от основания в Калифорния институт SETI, пред The Daily Beast. „ Но това умозаключение е прекомерно прибързано. Току-що сме почнали да ги търсим. “

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР