Все по-рядко в днешно време се срещат коли, които изповядват

...
Все по-рядко в днешно време се срещат коли, които изповядват
Коментари Харесай

Авто Фест, 12.05.2023: Тестове на Suzuki S-Cross и VW Arteon и репортаж от Рали-спринт Дряново


Все по-рядко в днешно време се срещат коли, които изповядват обичайните автомобилни полезности, изключително когато става въпрос за надеждно задвижване. Днес караме Suzuki S-Cross - един представител на остарялата школа, освен това в най-хубавия смисъл на този израз. Можем да го назовем издигнат хечбек с 4х4, само че трендът сега гласи, че това е плътно SUV. А компактните SUV-та с 4х4 към този момент са си екзотика.

Дизайнът е европеизиран. Залага на чистотата на линиите и ясното лъчение, а не на азиатската натруфеност и както обичаме да споделяме тук - „ изчанченост “ на формите. За залитането му отвън пътя пък приказват огромните квадратни арки на калниците с протектори. Едно от дребното сузукита, за които с ръка на сърце можем да кажем, че наподобяват добре.

Отвътре е още по-ясно подредено. Сензорен екран от горната страна, интеграция на смарт телефон благодарение на кабел, изнесен климатик изпод, мултифункционален волан, ясно четими аналогово-дигитални уреди зад него. Какво друго в действителност му би трябвало на човек - ясно, чисто, елементарно за приложимост. Може би технократите биха желали по-голям екран и безжична интеграция със смарт телефон, само че и такива се оферират при най-високото равнище на съоръжение. Материалите не са от скъпите, само че никога не нервират с ниско качество.

Пространството в салона е повече в сравнение с очаквате на фона на относително скромните външни габарити. Петима възрастни се побират изцяло умерено от вътрешната страна, което може би се дължи на по-високия таван. Пътниците откъм гърба даже могат да си контролират наклона на облегалката. Като алтернатива може да поръчате панорамен покрив с дължина от 1 метър, от които 56 см се отварят. Багажникът с неговите 430 л превъзхожда с малко междинните стойности в С сегмента, само че би трябвало да имате поради, че размерът му е най-вече във височина и може да срещнете компликации с по-обемисти товари.

Двигателят е с размер от 1.4 л с турбо. Той доближава 129 к.с. мощ ит 235 Нм въртящ миг.

И с това се изчерпват вариантите при избора на мотори. Скоростната кутия на тестовата кола беше 6-степенна дръжка, само че се предлага и 6-степенен автоматик. Благодарение на това, че максимумът на въртящия миг ви е разполагаем още от 2000 об./мин., педалът на газта е радушен, а също така колата е лека - тежи малко под 1300 кг и по този начин се придвижвате с задоволителна пъргавост. Но моторът не е напълно от остарялата школа, защото има лека електрификация, с помощта на 48-волтовата мека хибридна система. При естествени условия на шофиране тя усъвършенства разхода на гориво, като понижава въртящия миг на ДВГ-то и компенсира с електрическия мотор със лична мощ от 14 к.с. Когато лидерът се нуждае от бързо ускоряване пък подкрепя въртящия миг с спомагателен Boost като усъвършенства реакцията и ускорението.

Най-важното обаче е, че имате 4х4 задвижване освен това със заключване на въртящия миг сред двата моста. Тоест с това скромно изглеждащо Suzuki може да засрамите по-голямата част от актуалните SUV модели отвън пътя. Стандартно системата задвижва предния мост, с цел да пести гориво, само че датчиците на ESP непрекъснато наблюдават за приплъзване на колелата и при потребност изпращат въртящ миг и към задния мост.

В умозаключение - може би сме малко отегчени от посоката, в която е поел автомобилният свят. На форма, зад която не се крие наличие, когато приказваме за SUV сегмента. На непотребна натруфеност с объркващи технологии, цифровизация, амбиентни осветления и впрочем ненужни неща, когато приказваме за интериор и технологии. На недоразвита електрификация, която направи колите да тежат като монументи и ги накара да пъплят по автомагистралите, с цел да доближат до идната колонка, на която отново като монументи да си отвисят с часове, когато приказваме за задвижване… Suzuki S-Cross се надсмива над всичкия този фалш със семплата си искреност и тъкмо по тази причина ни хареса.

 

 

Групата на Volkswagen има забавни модели Гран туризмо в гамата си. Начело с Bentley Continental GT, само че също и Porsche Panamera, Audi А7, за клиентите с по-малко средства обаче има нещо по-различно със сходна идея. Volkswagen Arteon е правоприемник на Passat CC, 4-врато купе с порти без рамки на стъклата. По-дълъг, по-широк и по-нисък. Да, не е типичното Гран туризмо, има 4 порти, мощността не е огромна, само че е моден метод да прекосявате континенти. Ние поехме към Гърция и ферибота на Александруполис, а оттова към Самотраки.

Тестовата ни версия е фейслифта, 2,0-литра бензин с предно предаване и базовата мощ 190 к.с. Със сигурност на R версията с 320 к.с. повече ще приляга името Гран туризмо, само че пък тук можете да се насладите на много невисок междинен разход. Даже изненадващо невисок. При началото на пътуването ни пробегът е 880 км, на 200 км освен не е понижен, а се е качил на 1100 км. Перпетуум мобилето на Volkswagen демонстрира, че гори 3,7 л/100 км по автомагистрала междинен разход, което е удивителен резултат. Естествено достижението не е на състезателен режим, който действително единствено подвига оборотите и втвърдява кормилната рейка. А на еко, при който имате доста ефикасна инерция, в която не горите нищо, въпреки да сте на скорост. Системата ви посочва реенето с индикация Еко и просто буквата Е на таблото. При леко натискане на спирачката връщате на скорост съгласно терена, а в случай че желаете да продължите с инерцията – забавно в тази ситуация, леко чуквате педала на газта.

При прекосяването през Родопите до Егейско море качваме на умопомрачителните 4,8 л/100 км за 400-те километра. И на Остров Самотраки идваме на същия пробег, на който сме и тръгнали. На пресечения терен разходът обаче скача до 10 л/100 км, на противоположния път още веднъж икономичният режим влиза в действие и даже с 40 мин очакване на границата на Маказа в София междинният разход е 5,7 л/100 км, т.е. с съвсем литър повече в сравнение с отиване, което е обикновено поради по-голямото нанагорнище.

А Volkswagen Arteon е с много моден дизайн. Има LED светлинен автограф и фарове, които осветяват отлично през нощта на разнообразни секции, само че това не се харесва от огромна част от водачите, които си мислят, че сте на дълги. Предната решетка е издължена, както и фаровете. Предният похлупак е голям, въпреки всичко Volkswagen назовава Arteon Гран туризмо. Отстрани също има хромирани лайсни, лога R лайн, откъм гърба стоповете също са издължени и свити. Фастбекът има електрическа задна врата, която прави товаренето на багажи елементарно. Обемът е цели 565 литра.

Отвътре не е изключително обемно, даже аз с моят невисок растеж чувствам близостта на покрива, а шофьорската ми позиция постоянно е най-ниската. При сядане постоянно окачам и кормилото. Отзад също не е за високи хора, само че пък има много място в региона на краката.

Свързвате бързо и елементарно смарт телефон със системата, има 700 ватово аудио harman/kardon, а амбиентното осветяване има 30 разнообразни цвята. Volkswagen са пословично положителни в ергономията и тук бутоните са на вярното място. Тези за ръководството на климатичната система са сензорни и приятни на досег. Воланът е с анатомична форма и превъзходен в завоите, има и добра противоположна връзка, въпреки предаването да е предно. Окачването е многоточково откъм гърба, откъдето идва и положителното държание. Със сигурност R line не е като R, само че още веднъж, с този Arteon можете да прекосявате континенти и за разлика от другите модели в групата, няма да ви излезе цяло положение.

Вижте целия епизод във видеото. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР