Все по-малко политици ще бъдат на една позиция с един

...
Все по-малко политици ще бъдат на една позиция с един
Коментари Харесай

Доц. Йордан Ефтимов: В деня на нашата независимост трябва да мислим и за независимостта на другите

" Все по-малко политици ще бъдат на една позиция с един от последните представители на империализма и неоколониализма в актуалния свят. Скромно заявяваме позициите си по отношение на жителите на прибалтийските републики, на Чехия ".

Това сподели пред БНР Йордан Ефтимов, доцент по доктрина на литературата в Нов български университет, стихотворец и книжовен критик, създател на поетически сборници.

Той е един от участниците в самодейността " Мрак и светлина ", в границите на която свeтлините на Паметника на руската войска в София и " Альоша " в Пловдив останаха на мрачно. Зад това застанаха десетки интелектуалци и общественици у нас. Преди дни те приканиха кметовете на София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна в навечерието на Деня на независимостта да изключат най-малко за 24 часа зареждането на осветяваните руски монументи, които съгласно основателите били знаци на " една отминала и мрачна ера ".

Според доцент Ефтимов сходни монументи би трябвало да бъдат съхранявани на място, в което да бъдат експонирани " в своята зловещност ":

" Плаши ме лесното забравяне. В запазване на паметта на социализма би трябвало ясно да се пресъздаде тиранията, потисничеството ".

В предаването " Преди всички " той акцентира, че в деня на нашата самостоятелност би трябвало да мислим за независимостта на другите.

" Независимостта на актуалните страни е директно обвързвана с идеалите на философите - просвещенци, в които като нещо доста значимо влиза свободата на индивида ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР