Все по-малко американци успяват да спестят пари от месечния си

...
Все по-малко американци успяват да спестят пари от месечния си
Коментари Харесай

Две трети от американците живеят от заплата до заплата

Все по-малко американци съумяват да спестят пари от месечния си бюджет поради продължаващото повишаване на цените, което надвишава покачването на заплатите, осведоми Си Ен Би Си.

Към септември 63 на 100 от американците са като българите – живеят от заплата до заплата, съгласно скорошен отчет на „ ЛендингКлъб “ (LendingClub), което е покрай регистрирания през март исторически най-много от 64 на 100. Миналата година броят на хората, които са се чувствали притиснати от финансови усложнения, е бил към 57 на 100.

„ Потребителите не са в положение да се оправят с галопиращата инфлация “, споделя Анудж Наяр, експерт по финансовото здраве в „ ЛендингКлъб “. „ Да има работа към този момент не е задоволително за средностатистическия американец “, показва още той.

Според него нарастването на заплатите не е задоволително и доста консуматори остават с доста малко или никакви средства, откакто платят месечните разноски. По думите му инфлацията е довела до непрекъснат спад на действителните заплати.

Индексът на потребителските цени, който мери междинната смяна в цените на потребителските артикули и услуги, се е повишил с 8,2 на 100 на годишна основа и към момента се колебае към най-високите нива при започване на 80-те години на предишния век.

Реалните междинни почасови приходи са се намалили с 0,1 на 100 на месечна основа и с 3 на 100 на годишна основа, съгласно Бюрото по трудова статистика.

В обособен отчет на „ Селъри файнанс “ (Salary Finance) се показва, че две трети от работещите пълнолетни американци са декларирали, че са по-зле финансово, в сравнение с преди година.

Дори финансите на хората с високи приходи са се влошили, отбелязва „ ЛендингКлъб “. От тези, които печелят шестцифрени суми, 49 на 100 са декларирали, че живеят от заплата до заплата, което е скок по отношение на 38 на 100 предходната година.

В резултат на това доста американци са прибягнали към спестяванията си или до заеми.

С този ритъм финансовите компликации могат да доближат рекорден най-много до края на 2022 година, съгласно Наяр. С оглед на това, че не се чака инфлационният напън да се намали животът от заплата до до заплата е на път да се трансформира в норма, съобщи той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР