Все по-изолирана, Русия вече зависи от Китай както във военно,

...
Все по-изолирана, Русия вече зависи от Китай както във военно,
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Русия е зависима от Китай. Провалът е военен и икономически

Все по-изолирана, Русия към този момент зависи от Китай както във военно, по този начин и в икономическо отношение.

Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен. Според нея, Русия разчита от ден на ден на източния си съдружник, защото не съумява да реализира задачите си.   " Русия се проваля във връзка с стратегическите цели ", съобщи Фон дер Лайен на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария.   " Това е на първо място боен неуспех ", сподели тя, като означи, че до момента Украйна е запазила своята " независимост и самостоятелност " в съвсем двегодишната война.   " Провалът на Русия е и стопански ", продължи дипломатът от Брюксел, наблягайки въздействието на глобите, които са изолирали страната от търговията със западните съдружници.

Украйна е " по-близо от всеки път " до Европейски Съюз   " Сега Русия е подвластна от Китай ", коментира  Фон дер Лайен, представена от CNBC. Междувременно Украйна е " по-близо от всеки път " до присъединение към Европейския съюз, добави тя.

" Западът не би трябвало да стопира да доставя Украйна с оръжие и пари, в случай че желае Киев да успее във войната си против Русия, предизвести още Фон дер Лайен.   " Украйна може да надделее в тази война, само че ние би трябвало да продължим да укрепваме нейната опозиция ", съобщи тя, като прикани западните съдружници да продължат доставките на оръжие и финансовата си поддръжка за Украйна.

" Украинците се нуждаят от предвидимо финансиране през цялата 2024 година и по-късно. Те се нуждаят от задоволителни и устойчиви доставки на оръжия, с цел да защитят Украйна и да си върнат законната територия. ", изрично съобщи ръководителят на Европейска комисия.

Китай - проводник на западни технологии в Русия   Търговията на Русия с Китай внезапно набъбна след западните наказания, наложени след пълномащабното навлизане на Москва в Украйна на 24 февруари 2022 година   Годишната двустранна търговия сред двете страни доближи съвсем 200 милиарда $ през предходната година, което президентът Си Дзинпин приветства като " исторически връх ".

Това се случва на фона на възходящите спекулации за ролята на Пекин в подхранването на войната на Москва, като нови данни от предходната седмица сочат, че китайските компании са сериозни проводници в насочването на западни технологии към съветската войска, отбелязва CNBC.

  В същото време, на форума в Давос, китайският министър председател Ли Цян съобщи, че софтуерните нововъведения не би трябвало да се употребяват като метод за ограничение или задържане на други страни.   " Единственият метод да запазим конкуренцията здравословна и да реализираме най-голяма жизнеспособност е да засилим съдействието в региона на нововъведенията ", съобщи Ли посредством формален превод на британски език на изявлението си на мандарин.

" Научните и софтуерните плодове би трябвало да са от изгода за цялото човечество, вместо да се трансформират в средство за ограничение или задържане на развиването на други страни ", добави Ли, призовавайки за " по-отворени ограничения ".   В изявлението си той не назова съответни страни.

Пекин и изкуственият разсъдък

Пекин нееднократно е отправял искане към Вашингтон да отстрани рестриктивните мерки върху китайските компании, които им пречат да купуват съвременни технологии от американски разработчици, отбелязва CNBC.   Мерките на Съединени американски щати през последните две години бяха категорично ориентирани към ампутиране на Китай от високотехнологични полупроводници, употребявани за изкуствен интелект, от угриженост, че технологията подхранва военния капацитет на Пекин.

След речта си Ли приказва за рисковете и опциите на генеративния изкуствен интелект, като ChatGPT, в къса сесия за въпроси и отговори с създателя на Световния стопански конгрес Клаус Шваб.   " В региона на изкуствения разсъдък поставяме доста старания за въвеждане на политики и регулации ", съобщи той.

" Въведохме доста закони и наредби, с цел да подсигуряваме сигурността на данните, етиката, обвързвана с AI, и генеративните услуги на AI. Всичко това са старания за изследване на рамка за ръководство на AI, подобаваща за националните условия на Китай. "
Глобално съдействие

Ли съобщи, че Китай е последовател на многостранното съдействие и прикани за по-нататъшно световно съдействие.   В речта си пред международни бизнес водачи той акцентира, че Китай ще предприеме стъпки за решение на проблемите, свързани с потока от данни през интернационалните граници и опцията за равноправно присъединяване в държавните поръчки.   Чуждестранните компании в Китай срещат компликации при спазването на затегнатите ограничавания на страната за събиране и експорт на данни, като също по този начин се оплакват, че локалните предприятия имат несправедливи преимущества, когато се състезават за търгове на локалните управляващи.   " Китай остава твърдо решен да се отвори ", съобщи Ли. " Ние ще продължим да сътворяваме удобни условия за света да показа опциите на Китай. "

  Тази година китайският президент Си Дзинпин пропуща Давос. Неговият американски сътрудник Джо Байдън също не е участвал на събитието, откогато е станал президент, напомня CNBC.   По-рано Си прикани за усилване на връзките сред вътрешните и задграничните финансови пазари, като в същото време се подсигурява финансовата сигурност. Китайският водач изнесе тирада за " висококачественото развиване на финансовия бранш на Китай " в учебно заведение за чиновници на Китайската комунистическа партия, известно още като Национална академия за ръководство.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР