Все по-голям брой военни резервисти в Израел, включително членове на

...
Все по-голям брой военни резервисти в Израел, включително членове на
Коментари Харесай

Протест в елитната 69-та ескадрила на Израел

Все по-голям брой военни резервисти в Израел, в това число членове на най-важната ескадрила на военновъздушните сили, отхвърлят да се явят на работа - невиждана стъпка, която е част от протестното придвижване против новото крайнодясно държавно управление на Бенямин Нетаняху, споделя в. " Гардиън ".

В известие от неделя всички 40 водачи резервисти от елитната 69-а ескадрила на Израел, като се изключи трима, обявиха, че няма да вземат участие в подготвително обучение по-късно тази седмица, а вместо това ще вземат участие в необятно публикуваните публични митинги, заявявайки, че не са подготвени да служат на " диктаторски режим " .

Пилотите на изтребителите F-15I са стратегически значима ескадрила, способна да извършва задачи на далечни дистанции, което повдига незабавни въпроси по отношение на оперативната подготвеност на Израелските сили за защита (IDF).

Съобщава се, че чиновниците по сигурността са обезпокоени и от отхвърли да се подчиняват на заповеди и от неподчинението в редиците на служещите военни, защото в огромна част от израелското общество се ускорява съпротивата против проектите на министър-председателя Бенямин Нетаняху за ограничение на правосъдните пълномощия.

Началниците на щабовете на израелската войска и военновъздушните сили трябваше да се срещнат с водачите от запаса, които постоянно извършват оперативни задания, във вторник след опасността да не се явяват на образование.
 За девета седмица Израел стачкува против правосъдната промяна
За девета седмица Израел стачкува против правосъдната промяна

Премиерът Бенямин Нетаняху отхвърля обвиняванията

Междувременно националната самолетна компания " Ел Ал " беше принудена да посочи, че полетът, очакван да транспорти Нетаняху до Италия за държавно посещаване по-късно тази седмица, ще се реализира по проект , откакто се появиха известия, че членове на екипажа са отказали да изпълнят полета.

" За мен е немислимо в миналото да направя сходно нещо. Бях във военновъздушните сили в продължение на 31 години: 16 от тях бяха по времето на Нетаняху, макар че в никакъв случай не съм дал своя вот за него ", съобщи Омер Денк, 51-годишен навигатор на изтребител F-15, който се пенсионира от дейна работа през 2022 година

" Тук не става въпрос за политика или политически решения. Става въпрос за рецесия в доверието към едно управление, което желае да унищожи Израел като демократична народна власт ".

Сред предложенията на най-радикалните членове на ръководещата коалиция на Нетаняху са законопроекти, които ще разрешат на политиците да назначават всички съдии от Върховния съд, както и уговорка за анулация, която ще значи, че нормално парламентарно болшинство може да анулира решенията на съда.

Промените евентуално ще оказват помощ на министър-председателя да избегне правосъдно гонене по делото за корупция , в което той отхвърля всички обвинявания.

Поддръжниците на измененията настояват, че те са нужни, с цел да се противодейства на хипотетичната лява пристрастност в решенията на съда, до момента в който критиците споделят, че те ще доведат до оттегляне от демокрацията , каквото се следи в Унгария и Турция.
 Нетаняху: Израел има право да се пази от ирански нуклеарни офанзиви
Нетаняху: Израел има право да се пази от ирански нуклеарни офанзиви

Нетаняху отговори по този начин на забележките на ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси

Планираният ремонт докара до най-масовото протестно придвижване в историята на Израел, като през последните два месеца стотици хиляди хора излязоха на шествия в градовете. Миналата седмица митингите минаха в принуждение, като полицията употребява зашеметяващи гранати и водни оръдия .

Сектори, които нормално не вземат участие в политиката, като икономисти, процъфтяващият високотехнологичен бранш на Израел и някогашни високопоставени военни и разследващи ръководители, се опълчиха на проектите за правосъдна промяна.

" Когато държавното управление ни назовава анархисти и пропагандатори, това не прави работа... хората на улицата, някои от нас носят страната на раменете си. Не мисля, че водачите схващат какъв брой тежка е рецесията ", споделя Денк.

В речта си на церемонията по случай еврейския празник Пурим в понеделник вечерта Нетаняху назова клетвата на резервистите да не се явяват на работа неприемлива и " екзистенциална " опасност . През уикенда той разгласява в обществените мрежи фотография на военната си карта дружно с надпис: " Когато сме призовани за работа в запаса, постоянно се явяваме. Ние сме една нация. "

Резервистите са значима част от израелската войска, като постоянно са призовавани за 60 дни годишно даже в спокойно време. Макар че групи от основни елементи като водачи и разузнавачи са заплашвали да не служат в предишното поради проблеми като отдръпването от линията Газа и втората война в Ливан, в никакъв случай до момента не е имало протести в подобен мащаб .
 Израел стопира градежите в палестински земи за 4 месеца
Израел стопира градежите в палестински земи за 4 месеца

Израелски и палестински публични лица в неделя дадоха обещание да работят за обективен и дълготраен мир

Бивши военни чиновници показаха опасения, че препоръчаните правосъдни промени могат да ги изложат на интернационално гонене. Израел не е член на Международния углавен съд с аргумента, че личната му правна система проверява съответно обвиняванията в непозволени дейности от страна на въоръжените сили. Палестинците и групите за отбрана на правата от дълго време настояват, че доста дребният брой обвинявания в израелските следствия не е нищо повече от " избелване " на окупацията .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР