Все по-голям брой руснаци се отправят към Европа, за да

...
Все по-голям брой руснаци се отправят към Европа, за да
Коментари Харесай

Руски ваксинационни туристи се стичат към Европа

Все по-голям брой руснаци се насочат към Европа, с цел да получат ваксина COVID-19, защото " обиколките с ваксини " набират скорост. Но за какво европейската имунизация е толкоз мечтана? Разследване на " Дойче веле " търси отговори.

Не е ясно дали съветската домашна ваксина Sputnik V скоро ще бъде утвърдена на Запад, което затруднява живота на доста съветски жители. Това е по този начин, тъй като влизането в доста страни изисква доказателство за имунизация против COVID-19 с ваксина, която е утвърдена в Европейския съюз (ЕС).

Не единствено туристите са наранени. Много съветски жители също пътуват в чужбина, да вземем за пример по работа или да посетят родственици. Без доказателство за имунизация, те даже не могат да се хранят на открито в ресторант или да се настанят в хотел в някои страни.

Преди месеци обстановката бе фрапантно друга. През април редица европейци пътуваха до Русия, с цел да бъдат имунизирани със Sputnik V там. По това време равнищата на заболеваемост от COVID-19 в страните от Европейски Съюз бяха високи и имунизациите бяха налични единствено за хора, които бяха изключително изложени на риск от вируса заради възрастта, здравословното си положение или специалността си.

В Русия, за разлика от това, Sputnik V бе елементарно и бързо налична. Но до септември обстановката се обърна - и търсенето на ваксини против COVID-19 в Русия понижа, защото руснаците започнаха да се интересуват от имунизиране в Европа.

Сърбия е най-популярна измежду " туристите за ваксина "

" През септември постоянни клиенти на някои туристически компании схванаха, че процесът на утвърждение за Sputnik V се проточва. Затова те помолиха фирмите да им оказват помощ да получат достъп до ваксина, утвърдена от СЗО (Световната здравна организация) ", споделя Мая Ломидзе, началник на Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР). Така се появиха " обиколки с ваксини ", сподели тя.

Заедно с задгранични сътрудници туристическите компании започнаха да провеждат обиколки до страни, където чужденците могат да бъдат имунизирани, добавя тя.

В момента съветски екскурзиант може да се имунизира без огромни трудности единствено в три европейски страни. Най-популярна е Сърбия, следвана от Хърватия и Гърция. Сърбия е отпред в листата заради своята досегаемост, защото руснаците не се нуждаят от виза, с цел да влязат в страната, а самата ваксина е безвъзмездна. Много руснаци също пътуват до Хърватия - макар че се нуждаят от виза - с цел да получат имунизацията на Johnson & Johnson, която изисква единствено една доза.

Търсенето на нужните задгранични ваксини набъбна. През септември туристическите компании проведоха към 10 до 20 пътувания за имунизация на месец. В края на октомври те към този момент получават същото количество запитвания дневно за непознатите дози.

Мая Ломидзе не чака търсенето да понижава, до момента в който Sputnik V не бъде утвърден от СЗО или Европейската организация по медикаментите (EMA).

Някои руснаци се имунизират в Германия

Според Ивета Вердия от съветския туроператор BSI Group има няколко аргументи, заради които имунизационният туризъм е толкоз известен сега. " Тези, които получават ваксина, утвърдена от СЗО или от страните от Европейски Съюз, също получават доста благоприятни условия да пътуват до европейските страни. Някои желаят да могат да посещават възрастните си родители в Европа, други имат деца там или са непрекъснато в командировки. Те не би трябвало да вършат проби на всеки три дни, с цел да отидат на ресторант. "

BSI Group също по този начин предлага на руснаците пътувания с ваксина до Германия. Те обаче са доста скъпи и също по този начин сложни за приемане. Мая Ломидзе сподели, че единствено имунизацията коства €500 до €800 ($563-$901) в Германия. Освен това има такса за преводач на BSI Group от 60 евро, а цените за настаняване и други услуги в Германия са доста по-високи, в сравнение с в Сърбия или Хърватия, добави тя.

Ваксинирането на чужденци не е публично позволено в Германия, само че в някои случаи на хората даже не са поискани паспорти преди имунизация, съгласно съветския туроператор Чайка-Тур. " Няма пакетни обиколки до Германия за тези, които желаят да получат ваксина там, и сега не може да има, тъй като имунизацията не е причина за влизане в Германия ", споделиха от компанията.

" Да можеш да пътуваш по света свободно "

Давид Афанасиади от Москва получава късмет да получи утвърдена от Европейски Съюз ваксина по време на бизнес пътешестване. Младият мъж разяснява пред DW, че скорошно пътешестване до Монако го е отвело през летището в Ница в Южна Франция. Той прекарва известно време във френския град, защото към момента има туристическа виза преди пандемията и бизнес покана да влезе в страната.

Въпреки че Афанасиади към този момент е получил имунизацията Sputnik V и има документ, той няма самообладание да получи ваксина, приета в Европа. " Няма смисъл да приказваме за доверие в тази или онази ваксина. Аз не съм доктор. Но желаех да бъда имунизиран с универсално приета ваксина, с цел да мога да пътувам по света по-лесно ", споделя Давид Афанасиади.

Местен другар, който приказва добре френски, оказва помощ на Афанасиади с целия развой. Тя го записва посредством уеб страница и му оказва помощ да попълни въпросника и да приказва с лекаря, като всичко това изисква положителни езикови умения.

Благодарение на това, Афанасиади към този момент има дигитален документ за имунизация против Covid-19 на Европейски Съюз. Той споделя, че всеки, който може да покаже доказателство, че е имунизиран със Sputnik V, се нуждае единствено от една доза от имунизацията BioNTech/Pfizer.

Бустер доза във Виена

Подобно на Афанасиади, Саур Мугутдинов, доктор от Санкт Петербург, към този момент бе получил и двете дози Sputnik V, когато идва в Австрия за стаж. Но неговият имунизационен статус не е приет в европейската страна.

Мугутдинов взема решение да вземе имунизацията на Johnson & Johnson. Решаващият фактор, споделя той, е, че е нужна единствено една доза, което значи, че той може да се наслаждения на изгодите за пътешестване по-бързо.

" Това ми спести доста пари за PCR и тестване за антигени ", споделя Мугутдинов. " Ситуацията е сложна в този момент, даже в Шенгенското пространство има гранични патрули, които ревизират QR кодовете. Освен това не можете да влезете в заведения за хранене и питейни заведения без доказателство за имунизация ".

След като получава дозата на Johnson & Johnson в търговски център във Виена, лекарят подхваща пътувания всеки уикенд. Оттогава Мугутдинов е безапелационен против скептиците във връзка с имунизациите и влиза в съветските обществени мрежи, с цел да убеди съгражданите си да се имунизират.

" Движения на антиваксъри има на всички места, само че единствено у нас те са станали мейнстрийм ", споделя Мугутдинов. " Почти половината от популацията е срещу имунизацията, не съм виждал сходно нещо на никое място другаде ", сподели той за обстановката в Русия.
 Водещи лекари в Русия канят известни антиваксъри в COVID-19 отделения
Водещи лекари в Русия канят известни антиваксъри в COVID-19 отделения

" Може би по-късно ще измененията позицията си и по-малко хора ще загинат "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР