Все по-голям брой известни американски инвеститори от технологичния сектор се

...
Все по-голям брой известни американски инвеститори от технологичния сектор се
Коментари Харесай

US технологични компании се местят в Европа

Все по-голям брой известни американски вложители от софтуерния бранш се местят в Европа, с цел да се възползват от възхода на стартъб фирмите на континента.

Това се случва, откакто оценката на няколко европейски софтуерни компании скочи по време на пандемията от ковид. Пазарната стойност на платформата за онлайн събития Hopin набъбна до 7.75 милиарда $ две години след основаването <210>, до момента в който Klarna, която дава услуги от вида „ купи в този момент, заплати след това “, неотдавна бе оценена на 46 милиарда $, написа profit.bg.

Щатски компании за рисков капитал изпращат чиновници в Европа и наемат хора на място в опит да открият идната Spotify или ASML, чиято пазарна стойност набъбна до 331 милиарда $ на фона на дефицита на чипове в международен мащаб.

Ветеранът в този бранш Алекс Ферара, сътрудник в Bessemer Venture Partners, която е вложила в компании като LinkedIn и Pinterest, се е преместил от Ню Йорк в Лондон през септември, съгласно източник на CNBC.

Миналия месец компанията за рисков капитали от Силициевата котловина Lightspeed Ventures, която е вложила в Snap и Epic Games, наема Пол Мърфи и Рос Мейсън, които да оглавят навлизането <210> в Европа.

Живеещият в Лондон Мърфи е един от първите вложители в Hopin, до момента в който Мейсън, който живее в Женева, е съосновател на MuleSoft, която бе добита от Salesforce през март 2018 година за 6.5 милиарда $.

Въпреки че Европа към момента не може да се похвали с софтуерен колос, като Apple или Amazon, континентът е дом на все по-голям брой софтуерни компании, които се правят оценка на десетки и даже стотици милиарди долари. Някои хора считат, че е единствено въпрос на време Европа да сътвори софтуерна компания с мащабите на колосите от Съединени американски щати и Азия.

“Общото мнение се промени от схващането, че Европа е обречена на софтуерен застой към това, че континентът към този момент е действителен световен състезател с компании в голям брой категории,” споделя пред CNBC живеещият в Лондон вложител Хюсеин Канджи, акцентирайки като образец Spotify, Klarna, Revolut и Darktrace.

Той добавя, че всеки, който е някой, започва активност в Лондон. Това изненадващо е огромният европейски печеливш, макар че Англия към този момент не е част от Европейски Съюз или се оглежда за покупко-продажби в Европа.

Sequoia е подкрепила над 10 компании на Стария континент, откогато отваря офиса си в Лондон. Общите вложения на Sequoia на континента обаче са доста по-големи, защото компанията влага в Европа от повече от десетилетие, подкрепяйки, компании като производителя на чипове Graphcore и основаната в Стокхолм Klarna.

Базираният в Ню Йорк хеджфонд Coatue Management удостовери този месец, че възнамерява да отвори офис в Европа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР