Все по-често в България случайни граждани от различни професии получават

...
Все по-често в България случайни граждани от различни професии получават
Коментари Харесай

Фалшиви заплахи от името на Европол и у нас, замесват Сотир Цацаров

Все по-често в България инцидентни жители от разнообразни специалности получават имейли или позвънявания от името на " Европол ".  Това е нова лъжлива скица. Според получените сигнали у нас " жалбите " са изпратени и до Сотир Цацаров. Снимка на " опасността " вижте в нашата изложба.

Европейските медии още през лятото на предходната година предизвестиха за подправени позвънявания от името на службата. Отново предходната година и в Германия са засечени такива. Според немски медии до последната вълна от измами се стига след хакване на уеб страницата на Европол.

Според мейлите всеки от нас може да бъде упрекнат в полова порнография и до 72 часа би трябвало да изпрати отговор на подадена против него тъжба, в която да приложи свои персонални данни. Не изпращайте персоналните си данни на измамниците.

Европол в уеб страницата си напомня известието си от 8 април на 2021 година със заглавие " Пазете се от измами, включващи подправена преписка от Европол ". " Европол няма да ви се обади ", написа в уеб страницата на централата.

„ Измамници се обаждат на лица под подправен предлог, че съставляват Европол. Те споделят на жертвите си, че са забъркани в съществени закононарушения или са жертви на закононарушение като кражба на идентичност и приканват жертвите да дават персонална информация и да правят заплащания, като в същото време се показват за чиновници на " Европол. “

Те се показват в телефонните диалози или имейлите за същински чиновници на " Европол ", като употребяват даже техните имена. Това се назовава „ spoofing “ - потреблението на подправена информация за идентификация на повикващия. 

„ Това е fake! Европол в никакъв случай няма да се обади на жители за искове или да ги моли да правят заплащания! Уведомени сме за измами, включващи подправена преписка, за която се твърди, че е от редица отдели на Европол, както и от неговия изпълнителен шеф и други висши чиновници на правоприлагащите органи. Имейлите и известията в обществените медии, написани на голям брой езици, непозволено употребяват имената на старши чиновници на " Европол ", в това число Катрин Де Бол, Жан-Филип Лекуф и Юрген Ебнер, с цел да звучат правдоподобно. Правени са и опити за измами посредством подправени писма, изпратени от трети компании, които настояват, че работят от името на " Европол ".

Не се подвеждайте – цялата тази преписка е подправена. Нито Европол, нито който и да е от чиновниците му в миналото биха се свързали непосредствено с хората с искане за незабавни дейности или опасност против лица със започване на наказателно следствие. " Европол " не постанова санкции и не се свързва с жители с искане за заплащания.

Ако получите недоверчив имейл или телефонно позвъняване, за което се твърди, че идва от отдел или член на личния състав на " Европол ", неотложно докладвайте за случая на вашата локална или национална полиция. След това управляващите ще се свържат с " Европол ", в случай че е належащо. " Европол " не приема сигнали непосредствено от жители и не може да проверява обособени сигнали.

За да научите повече за това по какъв начин да се предпазите от измами като тези, прочетете нашето управление за попречване на кибер измами, “ написа в уеб страницата на " Европол ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР