Все по-често срещам хора, които ми казват, че искат да

...
Все по-често срещам хора, които ми казват, че искат да
Коментари Харесай

Акциите им са скъпи

Все по-често срещам хора, които ми споделят, че желаят да влагат в европейски или американски акции, само че в този момент те са прекомерно скъпи и биха го създали, когато цените паднат доста. Разбирам ги, тъй като един от най-големите страхове на всеки новак (а и не само) вложител е да вложи пари, когато пазарът е на върха си. В тази публикация ще ви дам моите причини да не се отказвате да инвестирате даже при сегашните пикови равнища на борсовите показатели.

Може анализаторите да бъркат

Избирането на точния миг да влезем на пазара е съвсем толкоз мъчно, колкото и да изберем в кои тъкмо акции да влагаме нашите пари. Изказванията на разнообразни финансови анализатори за иден спад на пазара или по-голяма рецесия, задействат възприятието ни на боязън, че в този момент не е моментът и ще загубим, в случай че го създадем. Затова нищо не подхващаме и държим парите си в брой с вярата, че те да познаят и ще „ напазаруваме “ евтини акции някой ден. А дали ще имаме смелостта да го създадем, когато пазарът върви стремително надолу? Трябва да имаме доста здрави нерви, с цел да използван тази тактичност.

По света има доста пазарни анализатори, които предвиждат, че небето ще се стовари върху главите ни, ще пристигна идната световна финансова рецесия (която ще е по-голяма даже от Голямата меланхолия и тази от 2008 година, взети заедно) и ни приканват да продаваме всички акции, които притежаваме, да си държим парите в брой и да чакаме те да станат жълти стотинки. И защото стопанската система и финансовите пазари са циклични, все някой от тези експерти ще познае. Лошото е, че не знаем тъкмо кой ще е прав и по кое време ще се случи.

Първите прогнози за срив на пазара започнаха още през 2012 година. Когато показателят S&P500 мина границата от 2,000 пункта (2014 година) се появиха незабавно мнения, че акциите в Съединени американски щати са надценени, стопанската система към момента не се е възстановила от рецесията, и че ще последва спад. Ако бях послушал тези анализатори, щях да изгубя рентабилност от близо 33% (около 10% на годишна база) оттогава до в този момент.

След това, в края на 2016 година още веднъж се откриха хора, които твърдяха, че рецесията ще пристигна през 2017 година. Това не се случи, а моята рентабилност и на всички вложили в американски показатели, беше над 20% за предходната година. И през 2018 година се чуват доста гласове за иден спад на фондовите пазари. Ще ги послушате ли?
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР