Все по-често ще се случват екстремни природни явления като наводнението

...
Все по-често ще се случват екстремни природни явления като наводнението
Коментари Харесай

Експерти заснеха и заключиха: Стотици декари обработваеми земи в наводнените села са загубени

Все по-често ще се случват рискови естествени феномени като наводнението в Карловско  - това е една от констатациите на екип географи от Софийския университет, които безплатно снимаха отвисоко региона в потърпевшите села.

Стадионът над Каравелово към този момент наподобява като тресавище. Учените употребяват 3 дрона и лазер, с които картографират региона към Богдан и Каравелово. Само за 7 часа снимат 24 кв. километра територия.

Географи споделят - основната причина е интензивният дъжд, трансформирал се в мощна вълна.

" Превърнала е наводнението в дебрисен поток – поток, който влачи всевъзможни материали – дървета, камъни, наноси  - усилва по този начин и масата и ударната мощ на тази вълна “, изясни пред bTV доцент доктор Стелиян Димитров, Геолого-географски факултет към Софийския университет.

Вълната, заляла село Богдан, е била с по-голяма ударна мощ, само че поради релефа е засегнала по-малка повърхност. Водната буря в Каравелово е била по-голяма, само че вълната се е " разляла " преди селото.

Обследването демонстрира мащаба на вредите, който съгласно учените е грамаден.

Картата дава визия за стотици декари обработваеми земи, които са изгубени.

Залесяването с черен бор се оказва проблематично, тъй като е върху гранит, който е изветрял и е предразположен на ерозия. Това евентуално е довело до изтръгването на голям брой дървета.

Докато географите споделят, че дърводобивът не е главната причина за бедствието, то управляващите откриха нарушавания при изсичането на горите. " Горе има стотици, да не кажа и повече кубици дървесина, оставени безсистемно на разнообразни места. Има данни за сеч, осъществена в нарушаване с проектите, по които би трябвало да се извърши такава сеч “, съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев.

Градове като Банско и Петрич съгласно учените са в риск и са мощно уязвими на такива рискови феномени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР