Все по-често се сблъскваме със случаи на пияни и дрогирани

...
Коментари Харесай

Закони в действие: Как конфискацията на автомобили влияе на пътната безопасност?

Все по-често се сблъскваме със случаи на пияни и дрогирани водачи по пътищата , които съставляват заплаха за публичната сигурност. В този подтекст България одобри закон, който разрешава конфискация на коли, използвани от такива извършители и техните оценки.

Но по какъв начин тъкмо действа този закон и какви са резултатите след неговото въвеждане?

Според закона, когато водач е уловен в пияно или дрогирано положение, автомобилът му може да бъде конфискуван като материално доказателство . След това транспортното средство се прави оценка, и сумата, нужна за оценката, би трябвало да бъде платена от нарушителя. След този заплащане автомобилът може да бъде върнат на притежателя му. Този закон има за цел да понижи броя на пияните и дрогирани водачи на пътя и да предотврати пътните катастрофи, свързани с този тип нарушавания.

Според някогашния шеф на КАТ Тенчо Тенев има наблюдаем спад в броя на тежките пътнотранспортни катастрофи и използването на алкохол и наркотични субстанции във високи стойности след въвеждането на закона. Този факт акцентира значимостта на ограничения за дисциплиниране на водачите и отклонение от използването на субстанции, които могат да обиден тяхната централизация и реакция на пътя.

Законът дава на страната правото да се разпорежда с иззетите коли. Това включва опцията за продажба на тези коли на търг или запазването им за потребностите на държавните органи . Тази алтернатива може да бъде употребена за финансиране на ограничения за сигурност на пътищата или поддържане на коли, които могат да послужат на обществото.

Законът за конфискация на коли , използвани от пияни и дрогирани водачи, е значима мярка за увеличение на пътната сигурност в България. Резултатите след неговото въвеждане демонстрират спад в броя на нарушаванията и пътните катастрофи, свързани с използването на алкохол и наркотични субстанции. Възможността за предписание с иззетите коли дава спомагателни благоприятни условия за възстановяване на пътната инфраструктура и сигурността на пътищата.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР