Все по често говорим за климатичните промени. В полския град

...
Все по често говорим за климатичните промени. В полския град
Коментари Харесай

Климатът в криза: Световноизвестният френски климатолог проф. Едуар Бар пред БНТ

Все по постоянно приказваме за климатичните промени. В полския град Катовице се организира 24-тата Конференция на Организация на обединените нации по климатичните промени, само че огромният изчезнал там е френският министър-председател Едуар Филип, който анулира пътуването си, с цел да се оправя с митингите във Франция. Недоволството на " жълтите жилетки " беше подбудено поради плануваното нарастване на цените на горивата, което в страната е известно като " такса екология ". За климатичните промени и за ограниченията, които би трябвало да бъдат взети, посетител в студиото на Сутрешния блок на Българска национална телевизия беше френският климатолог проф. Едуар Бар, който през днешния ден ще изнесе лекция в Българска академия на науките.

Такса " Екология " провокира големи митинги във Франция, които не престават към този момент един месец. Проф. Бар сподели, че това демонстрира какъв брой е мъчно да се одобряват ограничения, които са в добра посока за бъдещето. По негово мнение тези ограничения не са обяснени добре на хората, само че е значимо да стартираме тази смяна в екологичната политика.
проф. Едуар Бар, климатолог: Париж беше водач в борбата с климатичните проблеми. Учените се пробват да провеждат нещата на интернационално равнище. Посланието от 20 години е едно и също - за понижаване на нездравословните излъчвания. Тревожно и мъчно е, че тези спомагателни налози за някои семейства могат да имат въздействие и би трябвало да се опитаме за най-бедните да бъдат подкрепени в този преход.
По отношение на тематиката за световното стопляне, проф. Бар беше безапелационен, че нещата би трябвало да се преглеждат в световен аспект, както и в исторически. Промените би трябвало да се регистрират като вековни, като хилядолетни, с цел да имаме концепция кое и извънредно и кое не е. Сигурно е, че главните промени, стоплянето, измененията в климата се усилват от въглеродния газ.

Проф. Бар е притежател на редица влиятелни награди, измежду които са Рицар на Почетния легион на Френската република, на Големия орден на принц Алберт Първи от Океанографския институт на Монако, както и е почетен член на Кралската академия на Белгия.

Лекцията на проф.Бар ще е на британски език и е на тематика " Палеоклиматични вариации в региона към Черно море по време на последния ледников интервал ". Климатът към крайбрежията на Черно море е повлиян от внезапните събития, които са се случили през последното хилядолетие в Северния Атлантически океан, осведоми в лекцията си френския климатолог.

Според него посредством огромния си вододел, хидрологията на Черно море е наранена от разтопяването на евразийския феноскандинавски мразовит слой. Изучаването и документирането на тази колебливост е от основно значение за определяне на чувствителността на района към климатичните промени в предишното и съвременността. Това е от голяма важност и с цел да се направи правдиво пресъздаване на околната среда, населявана от праисторическите поданици на тези региони, за които свидетелстват известните залежи, измежду които пещерата " Бачо Киро " в България, разяснява проф. Едуар Бар.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР