Все пак да кажем няколко думи за класиката. Оказва се

...
Все пак да кажем няколко думи за класиката. Оказва се
Коментари Харесай

Кукловодите в нашия живот: Вредите и ползите да си кукла на конци

Все отново да кажем няколко думи за класиката. Оказва се обаче, че същински кукловоди се появяват по нашите земи в края на 19 век. Доста късно, като се има поради, че куклени представления са играни в античен Египет, антична Гърция и античния Рим. Освен представления за деца доста известни са били и сатиричните подиуми за възрастни, в които кукли са изобразявали фараони, императори и известни хора. Сигурно е имало куклени пътуващи трупи и у нас през Първото и Второто българско царство, само че сведения липсват. Логично е обаче щом ги е имало във Византия, да са минавали и през България.

Задоволяваме се с наличната информация, която сочи, че първият прочут куклар е Нено Кукладжията, ковач по специалност. От Ловеч. Обикалял градове и села, свирел на тамбура, а куклите му пресъздавали сценки от бита на българите. Било доста занимателно, настояват историци.

 

Бай Хасан Коцкара от Шумен радвал мало и огромно с куклено шоу в османските обичаи. Шегите били много грубички, само че на площада тези неща се харесвали.

Политическото куклено шоу води началото си от Априлския пленум на Българска комунистическа партия през 1956 година Разиграва се сценката „ битка с култа към личността “, в която Тодор Живков взема властта от Вълко Червенков. Сценарият е писан – безусловно – от кукловодите в Москва. Шоуто продължава до 1989 година, когато излиза наяве, че радостните спектакли с песнички и конгреси по какъв начин всеки миг ще заживеем в развития социализъм се оказват ала-бала. Социализмът банкрутира и се зададе прехода.

 

И в този миг ролята на кукловоди бе поета от ченгетата от Първо основно ръководство на Държавна сигурност. Баш кукловоди се оказаха генералите и полковниците. Изработиха съвършени кукли за техните проекти по придобиване на страната. В работилницата им бяха основани кукли-борци, кукли-мутри, кукли-приватизатори, кукли-олигарси, кукли-прокурори, кукли-ченгета и прочие

По едно време имаше даже „ кукли “ – пачки от нарязани вестници с $ от горната страна и изпод – изгоряха много българи. Днес ги мамят с ало-ало.

 

Намесваше се и изкуството, популярност Богу. Емил Димитров изпя " Арлекино ", а " Атлас " - " Кукла ". " Аз човек, а кукла си ти... " - знаете я. 

 

И по този начин до през днешния ден. Вече имаме кукли-бели якички, кукли-демократи и кукли-реформатори. Особено нахални са куклите-копейки. Каквито кукловодите, такива и куклите...

 

Весело си живеем. Кукловодите дърпат конците, а ние се вършим на освободени от конците.

 

Кого заблуждаваме?

 

Добре, че още ги има същинските кукли за развлечение, мъдрост и поучения на децата. Те, децата, един ден ще се отърват от кукловодите на задкулисието. Ние не успяхме.

 

Витали Роник
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР