Все още темата ХИВ буди страх сред българите - само

...
Все още темата ХИВ буди страх сред българите - само
Коментари Харесай

2% от българите биха сключили брак с ХИВ


Все още тематиката ХИВ буди боязън измежду българите - единствено 2% от тях биха се оженили/омъжили за ХИВ-позитивен, 15% биха имали подобен другар, а едвам 7% биха живели с възпален.

На работното място приемането е малко по-добро - сред 32% и 36% биха общували с положителен. Това сочи национално изследване на " Тренд " и Checkpoint - Център за полово здраве, София по тематиката ХИВ. То е извършено измежду 1009 души в цялата страна, над 18 година сред 19-26 ноември.

Според изследването едвам 16% са си правили тест за ХИВ, 79% не са правили подобен. Причината да не се изследват българите за ХИВ - главно, че самите те не желаят да схващат.

Интересно в изследването за социолога Евелина Славкова са се оказали терзанията на хората, че могат да се заразят по безумни способи. 85% от интервюираните счита, че могат да се заразят посредством полов контакт - а останалите: посредством здрависване - 7%, посредством целувка - 37%, с неизмити принадлежности - 24%, посредством преливане на кръв - 95%, посредством кашляне, кихане, диалог - 23%, посредством прилагане на обща тоалетна - 18%.



На въпроса " Знаете ли че ХИВ позитивните на терапия не могат да заразяват " - от отговорите се вижда, че 16% знаят, 48% не знаят, не могат да преценяват - 36%.

Категоричен извод е, че българите не познават задоволително ХИВ, нужна е повече осведоменост.

През тази година е направено и анонимно допитване измежду 106 българи, които живеят с ХИВ - от тях 92 са мъже, 14 дами, при всички заразяването е станало по полов път, 32-а от участниците в анкетата са открити в последните две години.

90% се наблюдават в София. 94% са почнали банкет на терапия до 20 дни след потвърдителния резултат, 86% от пациентите одобряват веднъж на ден антиретровирусна терапия в една таблетка. 72% са мислили, че ще имат странични резултати преди началото на лекуването, само че след това такива не са регистрирани при нито един от тях.

26 от разпитаните са открити с ХИВ в късна фаза, 11 от късно диагностицираните са имали рисково полово държание, живеят в малко обитаемо място и се тормозят да се изследват, останалите са изпитвали боязън от резултата. 58% от участниците не са били осведомени с инфекцията преди да бъдат диагностицирани с ХИВ и считали, че продължителността на живота е дребна, единствено 30% са знаели успеваемостта на лекуването.

64% са изпаднали в потрес от диагнозата, 42% са били с депресивни признаци, като единствено 2% са потърсили прочувствена поддръжка.

От анкетата излиза наяве, че 35% са имали непрекъснат сътрудник, 5% са имали разлъка след диагнозата. 21% са споделили с близки, 52% пред другари.

Интересен факт - за живеещите с ХИВ всеобщо са осведомени единствено лекуващите им лекари, само че не и другите лекари заради боязън от отвод от грижи. От разкрилите се 25%, всеки втори се е сблъскал с заобиколен отвод от лекуване, като най-често подобен дават стоматолозите.

Най - сериозните провокации пред ХИВ пациентите са:

- Вирусен товар, следене - 84%

- Притеснения за недостиг на медикаменти - 64%

- Медицинска грижа за съпътстващи болести - 79%

- Лекарите отвън ХИВ секторите - 86%

- Липса на опция за безвъзмездна психическа грижа - 48%

По време на конференция през днешния ден " ХИВ към този момент не убива, само че стигмата - да! " във връзка Международния ден за битка с ХИВ/СПИН 1 декември думата взеха онлайн и лекари-специалисти, работещи в сферата. Стана ясно, че ХИВ най-често се предава при кръвопреливане, при наркомани, допустимо е и посредством татуиране, козметични процедури, трансплантации със инфектирани органи.

При бременна жена с ХИВ - предаването от майка на бебе опцията е от 5 до 10% от децата да се инфектират, доста по-висока (10-30%) е това да се случи по време на раждането, 10-20% по време на кърменето.

Проф. Марияна Стойчева, Медицински университет Пловдив даде съществени акценти.

Данните към септември - 3350 са ХИВ-болните в страната, съотношението сред мъже и дами е 5 към 1. Те също са били наранени съществено от пандемията в страната - инфектираните са изпитвали сериозен боязън от излизане и вървене по по време на пандемията от ковид.

Лекарят сложи акцент върху проблемите на живеещите с ХИВ измежду медицинския личен състав, който у нас към момента се опасява да лекува ХИВ-болни, защото при медиците рискът от заразяване е 3-4 пъти повече.

На конференцията бяха показани и всички медикаменти, моноклонални тела и новаторски способи за лекуване на заболяването, всички те са налични в България. Най-голям % от инфектираните са във възрастовата група сред 30 и 40 година, а 85% от тях са мъже, сподели доцент Нина Янчева от Софийска инфекциозна болница.

Тя разяснява и протичането на ковид при ХИВ-пациентите. Оказва се, че инфекцията при тях не протича по-тежко, а с къс курс на заболяването - три дни минават всички признаци. В Инфекциозна болница в София двама са се лекували с тежко протичане на заболяването и двама пациенти са умряли.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР