Все още няма яснота какви са военните резултати от над

...
Все още няма яснота какви са военните резултати от над
Коментари Харесай

Ракетите, с които Иран се прицели в US базите – способни да носят и ядрена бойна глава

Все още няма изясненост какви са военните резултати от над дузината ракети, които иранските сили изстреляха по две американски военни бази в Ирак през тази нощ. Според Вашингтон няма жертви и материалните вреди са минимални, до момента в който в Техеран приказват за унищожени самолети и десетки убити.

Постепенно излиза наяве, обаче, на какви оръжия са заложили иранските военни ръководители за интервенцията, с която да отмъстят за убийството на един от най-влиятелните хора в ислямската република – ген. Касем Сулеймани. Телевизия Ен Би Си цитира специалиста Джефри Люис, съгласно който евентуално приказваме за офанзива с два типа ракети – „ Киам-1 “ и „ Фатех-110 “. Аналогична е информацията, с която разполагат източниците на английския „ Дейли Мейл “.
Противоречиви информации за вредите след иранския ракетен удар по US бази Вероятно са били нанесени вреди въз основата „ Айн ал-Асад “ покрай Багдад
Става дума за балистични системи вид „ Земя-Земя “, които се базират на остарели разработки от последните 2 десетилетия на XX век, само че и които през последните години са доста осъвременени, с цел да бъдат през днешния ден директна опасност за американските военни бази – едни от най-добре предпазените обекти в целия Близък Изток.

Разработки от XX век с технология от XXI век

Ракетният комплекс с по-скромни благоприятни условия е „ Фатех-110 “. Разработен въз основата на неуправляема артилерийска система, той е високо мобилен и е в положение да изпрати 500 кг военен товар на сред 200 и 300 километра разстояние. Бойната глава може да бъде стандартна, химическа или, съгласно специалисти, нуклеарна. В периметъра на деяние на комплекса са към две трети от територията на Ирак.

Първоначално за изстрелване са се употребявали статични установки, само че по-късно е създадена мобилна самостоятелна система, с която ракетите могат да се изстрелват от всяка точка.
Снимка: Wikimedia Commons
Историята на „ Фатех-110 “ датира от 1995 година, когато иранските инженери стартират да работят по превръщането на неуправляемата ракета в управляема. Причината е, че закупените от Китай ракети с непосредствен обхват се оказват извънредно неудачни, а поуките от войната с Ирак през 80-те са научили Техеран, че се нуждае от средство за нанасяне на прецизни удари по близко ситуирани противникови цели.

Първият тестов пуск е през 2001 година, като съгласно портала „ МисълТрет “ първите планове са станали боеготови през 2004 година Според непотвърдени данни „ Хизбулла “ и Северна Корея разполагат с известно количество от комплексите. Сирия го създава по лиценз.

„ Фатех-110 “ е усъвършенствана непрестанно, като с спомагателни ускорители се счита, че може да порази цел на до 400 километра разстояние. Подобрена е и точността посредством вграждането на електро-оптични системи, както и такива за радио надзор, отбелязва в собствен разбор Джоби Уорик във „ Вашингтон пост “.

Значително по-амбициозен план е „ Киам-1 “. Тя е отдалечен „ родственик “ на руските ракети Р-300 „ Скъд “ (по-ранна трансформация на която беше на въоръжение и в нашите Ракетни войски – б.р.). Бойната ѝ глава съдържа 750 кг взривно вещество или нуклеарно устройство, като може с нея да унищожи цел на до 800 километра от мястото на изстрелване.

„ Киам-1 “ е огромна преправка на по-ранна иранска балистична ракета, която, на собствен ред, е основана на основата на севернокорейски вид на „ Скъд “. Основното външно разграничение е в неналичието на опашни стабилизатори, като, съгласно „ МисълТрет “ това демонстрира усъвършенствания в системата за ориентиране и също така понижава възможностите за засичане от радар.

В последния стадий на полета ракетата лети с доста висока скорост към задачата за да избегне възможни противоракетни системи. Според „ Вашингтон пост “ системата за ръководство разрешава промяна на траекторията и след пуска, което затруднява в допълнение всевъзможни опити ударът да бъде осуетен.

Първите тествания на комплекса са от 2010 година, а от 2017 година е на бойно дежурство. Използван е против „ Ислямска страна “.

Изненада ли е всичко това?

През годините иранските сили постоянно бяха описвани от западни политици и анализатори като зле окомплектовани, проведени по остарял метод и, в последна сметка, изцяло неконкурентни освен на американските сили в Близкия Изток, само че и на техните съдружници в района. Действително, до доскоро повече от десетилетие, иранските ракетни войски разчитаха преди всичко на руските балистични ракети, останали от една друга ера на военното дело. Голямата упоритост на религиозния лидер Али Хаменей Иран да стане действителен състезател на локално ниво обаче промени това.
Снимка: Reuters
След вложението на милиони долари в разработки (а евентуално и промишлен шпионаж), както и след дълги договаряния с вероятни сътрудници като Китай и КНДР, Иран последователно модернизира както защитата си, по този начин и средствата си за нахлуване.

Така ислямската република сега е защитавана от огромно количество съвременни зенитно-ракетни комплекси импорт и локално произвеждане, а в същото време Техеран към този момент е в положение да нанесе удари по цели на до 2500 км разстояние – да вземем за пример, крилатата ракета „ Сумар “ покрива цялата територия на България, а балистичната „ Седжил “ може да порази случайна цел по Черноморието или такава на сушата чак до Пловдив. И двата модела са към този момент на въоръжение.
Съединени американски щати против Иран: Каква техника ще взе участие в (почти) неизбежния спор Съотношението на силите е в интерес на едната страна, само че това надалеч не е цялата история
През последните няколко години Техеран дава огромни средства и за насърчаване на своите дронове. Автономните летателни апарати имат огромен обхват и, когато придвижват взривно вещество, могат безусловно като рой да атакуван задачата си, като по този начин понижават до най-малко възможностите за бранителите ѝ.

Докато технологията узрява, пораства и равнището на подготовка на персоналния състав. От десетилетия ползите на Иран в чужбина удивителна съответстват с идеите на организации като „ Хизбулла “ или като йеменските бунтовници хуси. По предписание те имат най-модерно иранско оръжие, а постоянно се оказва и че в дейностите си са подпомагани от военни от ислямската република. Така и последните натрупат опит, който по-късно да могат да ползват и под личния си байрак.
8 души са ранени при нападение с дрон против саудитско летище Йеменски бунтовници през последните две седмици нанесоха няколко удара по летището
Борбата с „ Ислямска страна “ и враговете на Башар ал-Асад в Сирия, както и гражданската война в Йемен се трансфораха в огромен боен полигон за оръжейни системи и тактики за потреблението им.
Йеменските хути изстреляха ракети против Рияд Те са били прехванати и унищожени, само че парчета са паднали върху домове в саудитската столица и са лишили живота на един човек
Именно в най-бедната арабска страна и иранските военни се сблъскаха със западния метод за водене на война и някои от водещите мостри на американската бойна техника – на въоръжение при районния съперник Саудитска Арабия, която преследва свои ползи в Йемен.
Снимка: EPA
Още тогава бяха отиграни в действителни условия редица сюжети за провеждането на ракетни набези. Първият същински удар пристигна на 14 септември, когато свързани с Иран бойци засипаха с ракети и дронове бомби най-голямата рафинерия в Саудитска Арабия и по този начин я извадиха от строя – макар разположените в региона противоракетни батареи.
Нападение с дронове подпали най-голямата саудитска петролна рафинерия Местните управляващи обявиха, че пожарът е под надзор
„ Наблюдаваме този развой от известно време – с тези дронове и ракети и други неща, които в действителност пробиват защитните системи, проникват и поразяват основни обекти “, разяснява ген. Джоузеф Вотел, представен от „ Вашингтон пост “. По думите му най-смущаващо е какъв брой бързо са еволюирали тези системи: „ Те се възползват от нашия опит “.

Какво ще последва?

Нито Доналд Тръмп, нито Али Хаменей могат да бъдат упрекнати в отстъпчивост, като и за двамата може с идентична мощ да се твърди, че са по-склонни на безогледно деяние пред това да наподобяват слаби в очите на другите. Въпреки това, упованията са размяната на ракети над Ирак през последните дни да не докара до огромна война сред Съединени американски щати и Иран.

И двамата водачи имат огромни проблеми вкъщи (импийчмънт и икономическа рецесия вследствие на санкциите) и нападателната изразителност в композиция с лимитирани нападателни дейности сигурно понижава напрежението на вътрешнополитическия терен, само че във Вашингтон доста добре знаят цената на следващ спор, от бойните полета на който млади момчета и девойки се прибират вкъщи в запечатани ковчези, до момента в който в Техеран схващат изцяло, че при открита война със Съединени американски щати най-вероятно целият режим в последна сметка ще бъде погубен.

Иначе казано, залозите се подвигат, само че и двамата играчи на масата за покер имат доста какво да губят.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР