Все още няма окончателно решение на спора за името между

...
Все още няма окончателно решение на спора за името между
Коментари Харесай

Няма споразумение на преговорите за името между Гърция и Македония

Все още няма дефинитивно решение на разногласието за името сред Македония и Гърция, само че двете страни са решени да продължат да работят, до момента в който не се откри решение, съобщи през днешния ден в Ню Йорк медиаторът на Организация на обединените нации в договарянията сред двете страни Матю Нимиц след диалози с първите дипломати на страните Никола Димитров и Никос Кодзияс.

„ Както знаете, имахме срещи и през вчерашния ден, и през днешния ден, говорихме ден и половина. Въпросите са добре образувани и точни. Мога да кажа, че това бяха договаряния, по които работихме доста “, сподели Нимиц след срещата с двамата министри.

Посредникът акцентира, че Димитров и Кодзияс отпътуват за Брюксел, където ще продължат договарянията.

Той добави, че макар че към момента няма дефинитивно решение, двете страни са подготвени интензивно да работят, с цел да го намерят.

„ Преговорите са доста засилени, като и за двете страни има значими позиции, а инационалните им ползи са под въпрос. Двете страни признават смисъла на постигнатото и са решени да го завършат “, добави Нимиц.

Гърция отхвърли името за Македония, Скопие отговори

Консултации в Македония и в Гърция за новото име

На въпроса, дали ще се срещне с министър председателите на Македония и Гърция, Матю Нимиц съобщи, че постоянно беседва с министрите, а с министър председателите добре се познават и се надява да съумеят да намерят решение.

Димитров и Кодзияс разговаряха с медиатора Нимиц близо шест часа през вчерашния ден, а през днешния ден договарянията продължиха към два часа.

Новото име на Македония - първото в света, кой е "за " и "против "

Преговорите за името на Македония в задънена улица

„ От Нимиц чакаме неговата мъдрост по време на договарянията “, споделя ръководителят на гръцката дипломация и изяснява, че договарянията са разграничени на две елементи, тези сред министрите на външните работи, които разискват главните политически въпроси и сред техническите групи.

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас обаче през днешния ден разгласи, че Гърция няма да взе участие в договарянията.

„ Няма да дадем името Македония, както някои настояват, че ще вземем нещо, което беше обещано преди 70 години “, сподели Ципрас.

Това са петте разновидността за име на Македония

Ципрас: Македонска нация в никакъв случай не е съществувала

Ципрас счита, че името без подозрение е "позоваване на античния гръцки свят и огромното културно завещание на гръцката Македония ", а в договарянията Атина се стреми това да си върне всичко това. Нещо, което съгласно Ципрас "не е елементарно ".

Гръцкият министър председател добави, че е време двете страни да съществуват дружно, да си сътрудничат и да живеят в мир в интерес на целия район.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР