Все още няма официално решение сградата на връх „Бузлуджа” да

...
Все още няма официално решение сградата на връх „Бузлуджа” да
Коментари Харесай

Бузлуджа още виси – Минеков решава дали е национален памет...

Все още няма публично решение постройката на връх „ Бузлуджа” да получи статут „ монумент с национално значение” и да се вземат съответните ограничения за опазването му. Това прецизират от Министерството на културата. Обявеното в медиите решение, че Бузлуджа към този момент е „ народен паметник”, се дефинира като „ спекулация”.

Оттам напомнят, че в този момент е имало единствено съвещание на Специализирания експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности (СЕСОНКЦ).

И на него е прегледано предлагането да се даде подобен статут на постройката. То е направено от новия шеф на НИНКН арх. Петър Петров.

Експертният съвет е взел решение да предложи на министър Велислав Минеков той да даде статут на „ Бузлуджа” „ архитектурно-строителна и художествена недвижима културна полезност от Ново време, с категория „ национално значение “.

Предложението още не е получено от министър Минеков.

Едва откакто то бъде получено и след приключване на 1 месец от публикуването на Уведомлението за обекта на страницата на МК, по негова преценка може да бъде издадена заповед за даване на статут.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР