Все още няма информация за участие на български граждани в

...
Все още няма информация за участие на български граждани в
Коментари Харесай

„Заводът за бебета“ в Гърция: Все още не се знае дали има българско участие в схемата

Все още няма информация за присъединяване на български жители в схемата за по този начин наречения „ цех за раждания “ в Гърция. Това сподели в „ Тази заран “ журналистът Ивайло Малинов, който се намира в Ханя – мястото, където тече следствието.

„ Не мисля, че ще произлязат доста тежки последствия, тъй като всичко е направено не по този начин незаконно, както изглеждаше в самото начало “, акцентира той.

По думите му обвинените и задържаните били девет. От тях останали осем, четирима съда в понеделник оставил в ареста, а другите четирима били пуснати под гаранция.

„ Собственикът на клиниката, неговата секретарка, експертът по ембриология на клиниката и една румънска гражданка, която е играла ролята на брокер. Това са хората, към които са повдигнати най-сериозните обвиняване “, сподели Малинов.

„ За мен не е изненада. Този сюжет се повтаря на всеки 2-3 години. Гърция е страна, която непрестанно бива забърквана в кавги и проблеми, тъй като явно желаят да бъде осъществявано и с други цели, а освен с поддръжка “, сподели Михаела Куртева от фондация „ Майки за донорството “

„ Към нас са се обръщали българки с проблем да бъда привличани към противозаконни дейности и престъпи схеми. Тези хора са или заплашвани, или финансово или прочувствено изнудвани “, уточни тя.

По думите ѝ нормално дамите изясняват, че са им дали обещание нещо и че в Гърция било законно.

„ Трябва да схванат, че в България донорството е законно. По този метод оказват помощ на българските фамилии. Всеки един, който желае да бъде донор, може да го направи “, сподели Куртева.

„ В Гърция не е нелегално донорското и сурогатството, само че очевидно в тази ситуация са се пробвали да заобиколят тези процедури. Сурогатството в Гърция е единствено със глобата на арбитър, което е мъчно. Затова очевидно се заобикаля против огромни суми пари “, съобщи акушер-гинекологът доктор Георги Николов.

„ В Европейски Съюз има пазар на яйцеклетки. Това една болна тематика в Европейска комисия, тъй като в Европейски Съюз е позволена донацията на яйцеклетки. Тя е относително рискова процедура и дамата би трябвало да знае какви може да са следствията “, уточни той.

„ В България регулацията е много стройно написана. Добре е хората да са спокойни, че у нас не се случат такива неща “, акцентира Николов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР