Все още не сме изпитали цялата болка от енергийната криза.

...
Все още не сме изпитали цялата болка от енергийната криза.
Коментари Харесай

Експерт: Все още не сме изпитали цялата болка от енергийната криза

" Все още не сме изпитали цялата болежка от енергийната рецесия. " Най-хубавото " следва, когато КЕВР би трябвало да вземе тежкото решение дали да усили цените на електрическата енергия за семействата от 1-ни януари. Ако се следва пазарната логичност, нарастването би било сензитивно.... Има много забавни решения, които държавното управление и регулаторът към момента не са разискали, а би трябвало. Примерно - как да се употребява големият запас, насъбран във Фонда за сигурност на електроенергийната система от продажбата на въглеродни квоти. Доходите там тази година ще доближат рекордни равнища, тъй че можем да чакаме доходи от над 2 милиарда лв. във фонда. А от фонда се компенсира разликата сред пазарната цена за произвеждане на електрическа енергия и тази, която КЕВР дефинира за крайните доставчици - трите ЕРП-та. Може да се откри механизъм за ограничаване на повишаването на цената точно през фонда или въвеждане на нещо като негативна такса " обществена отговорност ", която в този момент е 7 лв. на мегаватчас, само че може да стане негативна и това да е един обезщетителен механизъм, с който крайните консуматори да бъдат обезщетени и по този начин общата тежест от крайната цена на електрическа енергия да е по-малка ".  

Този коментар направи предМартин Владимиров, директор на стратегия " Енергетика и климат " в Центъра за проучване на демокрацията. 

Той разясни, че това е и механизъм, предложен от Европейска комисия като най-щадящ пазарните правила, т.е. страната да не се намесва във действието на пазара, а да употребява този разполагаем запас за директни обезщетения за бизнеса и семействата.

Според експерта енергийната рецесия е задоволително остра, с цел да бъде свикано от президента изключително съвещание на Народното събрание, на което да бъде обновен бюджетът на страната.

Владимиров дефинира като необмислено решението на служебното държавно управление да бъде конфискувана облагата на " единственото добре работещо енергийно дружество - АЕЦ " Козлодуй " - и да се преразпредели на едрия бизнес ". 

" Очаквам цените на енергийните носители да се стабилизират до пролетта на 2022-ра година, което е част от един натурален цикъл на търсенето на природен газ в Европа, което е основният провинен за покачването на цените на електрическата енергия. Вече виждаме на европейските газови тържища срив на цената на газа, към този момент се вижда, че пазарът се успокоява ", разяснява той.

Според него става дума за руски бойкот на газовите пазари за облекчение на започването на работа на газопровода " Северен поток 2 ".

По думите на Владимиров на този стадий не е нужна АЕЦ " Белене " и не би била рентабилна:

" След време, когато се изключат въглищните централи след 2035 година, може да се заприказва за нова базова мощ, само че на този стадий не е нужна.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР