“Все още не е ясно какъв ще бъде точният бюджет

...
“Все още не е ясно какъв ще бъде точният бюджет
Коментари Харесай

Още не е ясен точният бюджет за подпомагане на земеделците заради войната в Украйна

“Все още не е ясно какъв ще бъде точният бюджет за новия банкет по мярката поради войната, защото сега имаме две незнайни – броят на земеделските производители, които ще аплайват за помощта и броят на фермерите, достигнали тавана по помощта. ” Това заяви Дора Ненова, шеф на дирекция Държавни помощи и регулации в Министерство на земеделието и храните по време на чуване на министъра на земеделието в границите на Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание.

“Изпратени са две известия до службите на Европейската комисия, които са ориентирани към обезпечаване ликвидност на земеделските стопани по отношение на войната в Украйна. Мерките са нотифицирани през месец февруари, в седмицата 19-ти – 23-ти и все още чакаме позитивното решение на Европейската комисия за съгласуемост с разпоредбите за държавните помощи и надлежно използването на двете ограничения за 2024 година ”, разясни още Ненова.

“На 28 февруари Управителният съвет на Държавен фонд Земеделие взе решение за разкриване на банкет на заявление в интервала 20 март 9 април, като все още към този момент текат организационни процеси сза навреме приемане на заявление на земеделските стопани. Съвместно с Държавен фонд Земеделие сме се обединили към това да бъде единно заявление за подкрепяне, с цел да може и по-лесно да бъде управлявано, защото чакаме към 50 000 аграрни стопани да подадат заявки ”, добави тя.

“По отношение на ставките за сензитивните браншове е признато решение те да бъдат такива, каквито бяха изплатени предходната година на първия банкет. Що се отнася за бранш зърнопроизводство, бюджетът ще бъде подобен, какъвто е записан в съглашението сред брашовите организации и Правителството. Окончателният размер на подпомагането ще бъде избран откакто земеделските стопани подадат заявките си ”, разясни още Ненова пред народните представители в комисията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР