Все още не е ясен категоричният победител на изборите за

...
Все още не е ясен категоричният победител на изборите за
Коментари Харесай

Първи резултати от изборите в Германия: Социалдемократите и ХДС/ХСС с еднакви гласове

Все още не е явен безапелационният победител на изборите за Бундестаг, които се организираха в Германия през днешния ден, демонстрират първите планирани резултати. Според данните на Infratest dimap немската Социалдемократическа партия получава 25 % от гласовете, колкото и християндемократите от ХДС/ХСС, оповестяват от Дойче Веле.

Трети са Зелените с 15 %, които по-рано през годината даже бяха посочени за любимци. В идващия Бундестаг ще попаднат още Свободната демократическа партия (11 процента), " Алтернатива за Германия " (11 процента) и Левицата (5 процента).

Настоящите избори бележат и края на канцлерството на Ангела Меркел. Първите резултати сочат, че след 16 години отпред на Германия християндемократите могат да правят отстъпка канцлерския пост. Следващият канцлер на Германия може да е или министър-председателят на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, или актуалният вицеканцлер и номинация на социалдемократите Олаф Шолц. Те надвиват над лидерката на Зелените и тяхна номинация за канцлер Аналена Бербок, допълват от БГНЕС.

Рекордните 47 партии и обединения участваха на изборите. В 20-ия Бундестаг обаче евентуално ще попаднат единствено шест от тях. Очаква се рекорден да е и вотът по пощата. Вероятно към 40 % от всички гласове са били подадени отдалечено. Пандемията от ковид е измежду главните аргументи за това.

Внимание през днешния ден притегли гласуването на претендента на ХДС/ХСС Армин Лашет, който сътвори гаф. При стартирането на бюлетината в урната, той не я беше сгънал вярно, в следствие от което се разкри и гласът му.

Наблюдатели чакат за първи път от 1957 година насам в идващото немско ръководство да влязат три партии. Най-вероятни наподобяват следните конфигурации: коалиция сред ХДС/ХСС, Зелените и Свободната демократическа партия или съюз сред ГСДП, Зелените и Свободната демократическа партия. Всички партии изключват коалиция с " Алтернатива за Германия ", а присъединяване на Левицата във властта също наподобява едва евентуално.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР