Все още на тъмно През 17 век астрономите предполагат съществуването на

...
Все още на тъмно
През 17 век астрономите предполагат съществуването на
Коментари Харесай

Астрофизик: Скоро ще разкрием мистерията на тъмната материя

Все още на мрачно

През 17 век астрономите допускат съществуването на обекти във вселената, които не излъчват светлина и могат да бъдат засечени само посредством гравитационните сили, взаимодействащи с другите обекти към тях. Тогава те не са предполагали обаче, че тази догадка е единствено началото на мистериозна сага, която ще преследва света на физиката в продължение на епохи: какво е тъмна материя?

4 века по-късно ние към момента знаем прекомерно малко за това, какво съставлява тъмната материя. Знаем, че не всмуква и не излъчва светлина, само че гравитационните й сили евентуално носят отговорност за необяснимото прегъване или изкривяване на светлината в галактиките, следени през телескопите на Земята. Това в действителност е единственият метод, по който можем да вадим някакви заключения за тъмната материя към днешна дата.

Няколко претенденти за повода за съществуването на тъмна материя бяха предлагани през годините. Едно от проучванията стартира концепцията, че тъмната материя са в действителност солидни гравитони. Това в действителност е комплицирано, тъй като допуска учените да обяснят съществуването на хипотетична парченце с съществуването на друга хипотетична парченце. Много научни екипи разгласиха разнообразни отчети и изчисления за това какво е и какво не е тъмната материя, опитваха да обяснят по какъв начин можем да „ хванем “ хипотетичната парченце, само че даже най-чувствителният детектор на света – LUX не може да покаже резултат.

Приклещване на енигматичната парченце

Носителят на награди за теоритична астрофизика Приямвада Натараян показа в изявление за Scientific American оптимизъм, че скоро ще открием енигматичната парченце:

Мисля, че може да сме надалеч в нашите упования за свойствата на частицата на тъмната материя, което може да е повода тя да остава илюзорна към днешна дата.

„ Наистина сме покрай решаването на тази тайнственост с изчезналата парченце. Това наподобява на място, на което е осъществено закононарушение – имаме претекста, също и оръжието като доказателство, само че тялото липсва. За мен има няколко идни вълнуващи развития, които очаквам с неспокойствие в идващите 3-5 години, които ще разбият тази интелектуална невъзможност. “

Технологиите в наше време се развиват с невероятна скорост, което ни разрешава да забележим доста повече от това, на което сме привикнали в предишното. Физиците са оптимисти, че ще открият хипотетичната парченце:

Мисля, че сме на път да създадем великански скок и да разкрием същинската същина на тъмната материя доста скоро,

споделя още Натараян. Пълното й изявление може да видите тук.

Вижте още за тъмната сила.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР