Все още липсващото в областта на електронната търговия в глобален

...
Все още липсващото в областта на електронната търговия в глобален
Коментари Харесай

Липсата на сигурност остава проблем на е-търговията

Все още изчезналото в региона на електронната търговия в световен мащаб е да се обединят напъните на институциите и да се подсигурява на потребителите, че откъдето и да пазарят, те ще имат идентична сигурност – право на отвод в избран период, данни за търговеца, правота на офертите. Коментарът направи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов във връзка стартиралите договаряния сред Европейския съюз и 47 страни-членки на Световната комерсиална организация за общи регламенти за онлайн търговията.

Маргаритов акцентира, че главният проблем в международен проект е неналичието на сигурност. По думите му от това страда и потребителското доверие към онлайн средата. Докато в Европейския съюз работят сходни правни правила, отвън него те липсват и това основава условия за потребителски проблеми. Затова, съгласно ръководителя на КЗП в България тази мярка е добре да се случи, с цел да се сътвори рамков документ, въз основа на който да се стигне до универсални правила от изгода за потребителите и всяка една участваща страна да ги вкара в националното си законодателство. „ Нещо като конвенциите, които в интернационалното право контролират главните свободи на жителите, и оттова към този момент всяко национално законодателство се преценява неизбежно с жалоните, които се залагат в тях ”, добави той.

„ И нашите изследвания, и постъпващите тъжби сочат, че когато става въпрос за извършване на покупки отвън територията на Европейски Съюз, най-често проблемите са със уеб сайтове, които са китайски ”, уточни Маргаритов. Той изясни, че доста постоянно окончанието на електронния им адрес не дава отговор на общоприетото означение за Китай, което може да подведе потребителите. „ Затова е значимо хората да имат опция, преди да купят от даден уебсайт, да ревизират коя е страната, в която е основан търговецът, администриращ този уебсайт. Нашето законодателство наложително изисква от търговеца да показва тази информация и своите данни, само че има страни отвън Европейски Съюз, в които няма такова обвързване ”, добави ръководителят на КЗП.

Според Димитър Маргаритов огромният въпрос е по какъв начин може да се стигне и какво би могло да „ принуди ” страните да вървят по пътя на единното законодателство в региона на онлайн търговията. „ Това не е толкоз административен механизъм, а се прави в името на потребителското доверие. Почти двойно в границите на три години ще скочат оборотите. Затова е значимо потребителското доверие да бъде съхранено и да бъдат основани гаранции, че хората ще пазарят, без да се тормозят от това, че може да отидат парите им някъде и да не пристигна стоката, или че някой ще ги измами и така нататък ”, акцентира той. По негово мнение самите търговци имат интерес да се върви към единни правила, подкрепени от представителствата на потребителските организации и на организации като СТО. „ Например, Китай – уверен съм, че и при тази извънредно мощна конкуренция в онлайн средата в някаква степен има тласък на държавно равнище да схване такива правила ”, уточни Маргаритов.

„ Хубавото е, че ние като надзорен орган в България прилагаме едно законодателство, което е постигнало най-високите върхове сега в международен мащаб. От нас се изисква само то да бъде спазвано правилно от търговците, които са основани в нашата страна и нашите сътрудници от Европейския потребителски център да откликнат на всяка тъжба, която наш консуматор насочва към търговец, основан в друга страна от Европейски Съюз ”, сподели още ръководителят на КЗП и удостовери за засилен надзор в онлайн средата.

В студиото на „ България заран ” Маргаритов разгласи, че Комисията е направила към 700 инспекции в туристически обекти от началото на месец декември. В към 50 случая са формирани актове за друг вид нарушавания, някои от инспекциите още не са завършили.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР