Все още има инструменти, с които да се влияе решението

...
Все още има инструменти, с които да се влияе решението
Коментари Харесай

Витанов за пакета ”Мобилност”: Ще търсим компромис, за семейните фирми ще бъде основият удар

”Все още има принадлежности, с които да се въздейства решението за пакета ”Мобилност ”, само че вчерашният избор беше доста противен. Става дума за три досиета, свързани с командировките - стартират да се заплащат доста по-стриктно командировки, западни ставки. Вторият е тъй наречените каботаж - с почивката на водачите, и третият е връщането на празните камиони.
Това би имало гибелен резултат върху българските превозвачи и върху превозвачите в страните от периферията ". Това съобщи ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал Петър Витанов пред Нова телевизия.

По думите му малко са останалите опциите на Екологичен потенциал по въпроса и следва още едно гласоподаване, на което ще се реши дали тези файлове да отидат на междуинституционални договаряния с Европейския съвет Европейска комисия и Екологичен потенциал, където да се търсят компромисни текстове. Витанов акцентира, че след вчерашното гласоподаване не е огромен оптимист. " Надявам се с новия комисар, представител на Румъния, който напълно споделя визията на България, да има форми, по които да намерим някакви компромисни текстове ", сподели още евродепутатът.

" Не става дума единствено за стопанската система на България и за транспортния бранш на страните от периферията. Това е фундаментален проблем, тъй като одобряваме протекционистки ограничения, които да подсигуряват бизнеса на френските и немските превозвачи. Ние одобряваме ограничения, които са в безспорен прорез със свободното напредване на хора, капитали, артикули и услуги. Опитваме се да се запазим това, върху което се крепи Европейски Съюз ", посочи Витанов. Той изрази мнение, че пакетът " Мобилност " има съществено политическо измерение - при започване на разискването му половината страни са подкрепяли България, а в този момент са останали шест. По думите му чрез разнообразни политически механизми, част от страните са се отказали поддръжката си.

Петър Витанов посочи, че социалистите в Европейски Съюз упорстват за оценка на влияние - какво ще се случи, в случай че тези ограничения бъдат признати във връзка с климата, на нездравословните излъчвания, трудовата емиграция, загубата на работна ръка. " Надявам се въпреки всичко да има някакъв разсъдък, който да надделее и да се откри някакъв компромис, тъй като 7 страни ще бъдат извънредно ощетени. За фамилните компании е главният удар - ще изгубят своята работа, тъй като няма да са конкурентноспособни на европейските си сътрудници. Няма да могат да получават поръчки за каботаж и да устоят ценово - ще банкрутират ", заключи Витанов.

.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР