Все едно работим в различни държави, на различни планети и

...
Все едно работим в различни държави, на различни планети и
Коментари Харесай

Рашков за прокуратурата: Все едно работим в различни държави, на различни планети |

" Все едно работим в разнообразни страни, на разнообразни планети и по разнообразни проблеми ", съобщи вътрешният министър Бойко Рашков по време на чуването му в отрасловата парламентарна комисия.

С тези думи той разяснява работата на прокуратурата по стартирани от Министерство на вътрешните работи следствия и настоя за промени в Наказателно-процесуалния кодекс. 

Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред обсъждаше проблемите при провеждането на полицейски следствия.

За бързи и ефикасни следствия са нужни промени в Наказателно-процесуален кодекс

Рашков разяснява, че в случаите, в които не се употребява хипотезата " по необходимост ", разследващите органи изпращат събрани материали по подготвеност на съответните прокуратури. По думите му всекидневно " стартира едно несигурно по време очакване, с цел да се реши какво да прави с тези материали ". Рашков даде образец с следствието на градежа на Автомагистрала " Хемус ". Той напомни, че през есента Министерство на вътрешните работи е изпратило събраните материали в прокуратурата.

" Колкото Вие сте получили оттогава до в този момент информация какво е свършила прокуратурата, толкоз и ние сме получили. Това са към този момент шест месеца. "

Вътрешният министър съобщи, че е подготвен да се извини на обвиняването, в случай че в това време прокуратурата е взела някакво процесуално решение по проблема. Той разяснява освен хипотетичното безучастие на органа, само че и неналичието на връзка с Министерство на вътрешните работи по този начин:

" Все едно работим в разнообразни страни, на разнообразни планети и по разнообразни проблеми. Такива случаи колкото желаете. "  

По думите му това е един от факторите, заради които Министерство на вътрешните работи е почнало да търси разнообразни други възможности - като следствията по необходимост, каквато бе употребена и при полицейската акция по претърсването и арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова предходната седмица.

Бойко Рашков напомни за предходната съществуваща опция проверяващите органи да слагат началото на наказателния развой. Според него тогава е имало " процесуална спестовност " и се е спестявало време. Той е безапелационен, че е нужна смяна в член 212 от Наказателно-процесуален кодекс, с цел да може проверяващите органи да стартират углавен развой и да могат да събират освен данни, само че и доказателства. Той счита, че по този начин Министерство на вътрешните работи не се дистанцира от прокуратурата.

Вътрешният министър счита, че е нужна и смяна в уредбата на разпоредбите за претърсвания, изземвания и използване на СРС.

" В момента монополът върху следствието е възложен на един държавен орган. Когато този орган по една или по друга причина не съблюдава закона, той може и блокира проверяващата активност в страната. Ако щете и по повода политически пристрастия. Огромният държавен уред - Министерство на вътрешните работи, не може да направи нищо, когато против него стои един единствен човек, който е политически привързан, което и той към този момент не крие ", заяви Рашков, визирайки основния прокурор Иван Гешев.

Председателят на комисията ген. Атанас Атанасов от Демократична България се съгласи, че няма потребност от ходатайство при използването на СРС.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР