Всъщност майсторът Ахмед Мустафов след дълга битка издърпва на брега

...
Всъщност майсторът Ахмед Мустафов след дълга битка издърпва на брега
Коментари Харесай

Гигантска риба уловиха рибари край Плевен

 Всъщност майсторът Ахмед Мустафов след дълга борба издърпва на брега гигантска риба от типа толстолоб. Заради огромната й глава и изразителните черни очи тя наподобява съвсем на черноморски делфин. Великанският образец едвам се събира в кепа. Когато щастливият риболовец ляга на брега до рибата, той е дълъг съвсем колкото нея.

" Бях заметнал за шаран. Толстолобът ми клъвна на примамка от две зрънца изкуствена царевица. Това е много необяснимо по принцип, тъй като този тип се храни с планктон ", описа пред " " Мустафов.

Риболовецът, който е от Плевен, постоянно посещава обичания си язовир " Горни Дъбник " с другари.

" Борбата при изваждането на толстолоба продължи към два часа. Не бях виждал толкоз огромна риба до този миг. За мен е същински връх ", признава още късметлията.

Толстолобът е импортиран в нашата страна през 60-те години на предишния век от Азия. Тази риба е характерен филтратор и се храни с планктонни организми от растителен и скотски генезис. Когато усети заплаха, прави ефектни скокове над повърхността, с което също прилича делфин. Обича относително топла вода с температура над 18 градуса. Съзрява на 5-7-годишна възраст и живее до към 20 години. Уловеният от " Горни Дъбник " образец сигурно е деец.

В България и двата подвида - цветен и бял толстолоб, се развъждат единствено по неестествен път. Доказателства за естественото му възпроизводство по нашите ширини има само в река Дунав, където в румънските плитчини водата се нагрява до нужните градуси, с цел да се излюпи хайверът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР