Всъд в Киев днес започна съдебното дело срещу руски военнопленник,

...
Всъд в Киев днес започна съдебното дело срещу руски военнопленник,
Коментари Харесай

В Украйна започна първия процес срещу руски войник

Всъд в Киев през днешния ден стартира правосъдното дело против съветски военнопленник, упрекнат в убийството на граждански украинец - първият правосъден развой за военно закононарушение от началото на съветското настъпление в Украйна, съобщи Българска телеграфна агенция.



Голям брой публицисти се бяха събрали в дребната правосъдна зала в украинската столица. В началото на съвещанието подсъдимият, 21-годишният сержант Вадим Шишимарин, стоеше затворен в стъклена клетка.

Той е упрекнат, че на 28 февруари в село Чупахивка, Сумска област, е прострелял в главата 62-годишен мъж, който карал велосипед. Ако бъде приет за отговорен, сержантът може да получи доживотна присъда.



Убийството е станало в първите дни на войната. Танкистът Шишимарин, който е бил покорен от украинските сили, е признал, че е стрелял по индивида, изпълнявайки заповед. "Стрелях веднъж. Той падна. И ние продължихме ", споделя младият руснак във видео, снимано от Службата за сигурност на Украйна. Според службата това е първото такова самопризнание на "вражески завоевател ".

Главната прокуратура на Украйна разгласи, че проверява над 10 700 хипотетични военни закононарушения, осъществени от съветските сили, като е идентифицирала над 600 обвинени.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР