вропейският съюз би трябвало да изпрати на балканските си съседи

...
вропейският съюз би трябвало да изпрати на балканските си съседи
Коментари Харесай

Писмо: ЕС да сподели ваксините с балканските съседи

вропейският съюз би трябвало да изпрати на балканските си съседи ваксини против ковид и да направи повече за битката с вируса в Украйна, обявиха през днешния ден външните министри на 13 страни от общността в взаимно писмо до Европейската комисия, съобщи Ройтерс.

България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Швеция споделиха, че Европейски Съюз няма да бъде в сигурност от COVID-19, до момента в който страните до неговите граници също не се възстановят от пандемията.

"Твърдо поддържаме напъните и самодейностите на страните членки и Европейската комисия за шерване на имунизациите от предоставените контракти с най-близките съседи на Европейски Съюз - като страните от Западните Балкани ", обявиха министрите в писмото, което беше оповестено обществено.

Литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис сподели настрана, че е "наш дълг да помогнем на сътрудниците на Европейски Съюз на изток, Западните Балкани и други райони ".

Страните от Европейски Съюз започнаха акция за всеобща имунизация против COVID-19 на 27 декември, само че балканските страни, които са по-бедни от членовете на общността, не могат да договорят същия достъп до ваксини с производителите на медикаменти. Други прилежащи страни нямат явен график за своите национални имунизационни стратегии.

Европейска комисия сподели, че е получила писмото и ще отговори на тези държавни управления . Комисията съобщи, че изследва способи да помогне на балканските страни и други съседи, в това число Грузия и Украйна.

Шестте балкански страни - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Северна Македония, Черна гора и Сърбия, са считани за бъдещи членове на Европейски Съюз.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР