Времето, за което фирмите в България извършват разплащания една към

...
Времето, за което фирмите в България извършват разплащания една към
Коментари Харесай

Българските фирми се разплащат една с друга все по-бързо

Времето, за което компаниите в България правят разплащания една към друга, понижава . Това споделят от БТПП, базирайки се на отчет за разплащанията от/към бизнеса, направен от Intrum. Проучването обгръща 29 страни в Европа и е извършено измежду 9607 компании, като в него са отразени данни в интервала януари-март 2017 и 2018 година.

Според проучването понижението е 10 дни - от приблизително 37 дни през първото тримесечие на 2017 година, до приблизително 27 дни през първите три месеца на 2018 година . Става въпрос за заплащания напълно в частния бранш. Що се отнася до заплащанията обществен - бранш бизнес в България, интервалът на разплащане на отговорностите е 30 дни през 2018 година и 31 дни през 2017 година . Към 31.03.2018 година просрочените отговорности от страна на страната към бизнеса и жителите са близо 328 млн.лв.

Резултатите от проучването демонстрират, че междинното време за междуфирменото разплащане в Европа е 34 дни, като се регистрира усъвършенстване по отношение на 2017 година, когато интервалът е бил 37 дни. Тревожно е, че заплащанията от обществения бранш към бизнеса лишават по-дълго – приблизително 40 дни в Европа, макар обстоятелството, че директивата е наложителна за обществения бранш.

Латвия, Естония и Ирландия са водачи по най-бързо време за разплащане сред фирмите – надлежно 18, 19 и 20 дни. Точно противоположната е обстановката в Португалия - 66 дни, Босна и Херцеговина - 56 дни, и Италия - също 56 дни, които са нужни, с цел да се получат заплащания за осъществена услуга или продадена стока.

Съгласно Директива 2011/7/ЕС срокът за разплащане сред страните по комерсиална договорка не може да надвишава 60 дни, а когато длъжникът е обществен възложител, срокът за осъществяване на паричното обвързване не може да надвишава повече от 30 дни. В България, това е уредено в чл.303а от Търговския закон, който с изключение на посочените периоди позволява и изключение, като планува, че разплащането може да надвиши посочените интервали, когато това се постанова от естеството на стоката или услугата или по друга значима причина, в случай че това не съставлява очевидна корист с интереса на кредитора и не накърнява положителните нрави.

В връзките сред бизнеса и крайните консуматори следим по-кратък период за разплащане, спрямо корпоративните разплащания. Средното време, което е нужно в Европа, е 22 дни през 2018 година и 27 дни през 2017 година. В България заплащанията сред бизнес и крайни консуматори са приблизително 20 дни през 2018 година, а през 2017 година – 19 дни . Лидер още веднъж са Прибалтийските републики, а най-дълго време за разплащане сред бизнеса и клиентите коства на Испания(43), Босна и Херцеговина (39) и Португалия (39).

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР