Времето полудя: 30° в сряда, после връхлитат дъждове и студ. Коренна

...
Времето полудя: 30° в сряда, после връхлитат дъждове и студ. Коренна
Коментари Харесай

Времето полудя: 30° в сряда, после връхлитат дъждове и студ


Времето полудя: 30° в сряда, след това връхлитат дъждове и мраз. Коренна смяна на времето чакаме от сряда и съгласно двата модела (GFS и ECMWF) ни предстоят нови превалявания от дъжд и по-трайно намаляване на температурите.

Въздушната маса над Балканите още веднъж през идващите дни ще се дефинира от серия атмосферни разстройства, преминаващи над Централна и Северна Европа. Вятърът ще се задържи от запад, и с него ще прониква по-топъл въздух.

Времето ще е с раздрана висока облачност. Най-топло чакаме да е в понеделник и вторник. Температурите ще се покачат и ще са с съвсем летни стойности. След вторник чакаме смяна на времето и нов леден атмосферен фронт, оповестяват синоптиците от Meteo Balkans.

През деня във вторник облачността ще се раздра и ще намалее до слънчево време. Вятърът ще се ориентира от югозапад и ще се усили. Дневните температури сензитивно ще се покачат. Очакваните оптимални ще са сред 28-30°С. След обяд от запад облачността ще се усили и по здрач и през нощта против сряда на изолирани места в западната половина от страната ще съпроводен от слаб дъжд. Възможно е да прегърми.

Коренна смяна на времето чакаме от сряда и съгласно двата модела (GFS и ECMWF) ни предстоят нови превалявания от дъжд и по-трайно намаляване на температурите.

През деня в сряда облачността ще се усили и на изолирани места, най-вече над планинските региони от Западна и Централна България ще превали дъжд. Ще има условия и за обилни превалявания към края на деня над Южна България, като тук-там в следобедните часове и ще са съпроводени от гръмотевици. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него температурите ще се намаляват.

В четвъртък, облачността от запад ще се раздра и ще намалее, а вятърът ще отслабне. Минималните температури ще са сред 4°С и 10°С, а оптималните – сред 17°С и 22°С. Отново хубаво време чакаме в петък. Ще бъде най-вече слънчево. Промяна на времето чакаме в  събота. Тогава  облачността ще се усили, само че ще е най-вече междинна и висока, а към края на деня ще стартират превалявания от дъжд. В неделя съгласно (GFS ) чакаме превалявания от дъжд.

Прогнозата е направена на 28.10.2023 година по настоящи данни на GFS и ECMWF.

Идеята на седмичните прогнози е да се даде общ взор за това какво можем да чакаме през седмицата.

Седмичната прогноза е направена въз основата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS. Както нееднократно сме подчертавали, сходни прогнози са несигурни в по-дългосрочен 7-дневен проект и е допустимо да претърпят промени, по тази причина следете и ежедневните прогнози на Meteo Balkans за най-навременните актуализации.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР