Времето има способността да променя хората, да оставя отпечатъка си

...
Времето има способността да променя хората, да оставя отпечатъка си
Коментари Харесай

Благодатният септември 2017-а година

Времето има способността да трансформира хората, да оставя отпечатъка си върху лицата и което е по-важно - умее да бележи душата. С всяка отминаваща година нормално усвояваме по един или няколко значими чисто житейски урока, които ни вършат по-мъдри и по-правдиви. Изминалите събития обогатяват прочувствения ни свят и се трансформират в солидна основа за идните нови провокации.

Подобно на момент отмина и тази година. Часове преди да я запокитим в прашните лавици на историята, ние от Gong.bg държим да ѝ отдадем заслуженото. Защото 2017-а си струваше. Още в самото си начало тя ни окрили да мечтаем смело, а от време на време ни приземяваше внезапно, с цел да може през днешния ден с носталгия да си спомняме тези моменти, които ни изтръгваха от сивотата на злободневния поток и придаваха искра на дните ни, да прелистваме сходно на остарял албум красивите мемоари, които повдигаха самочувствието ни и променяха походката ни, да носим вярата, че ще проявим здравия разсъдък и ще се поучим от всяка позволена неточност.

Преминали на един мирис през август, вършим равномерен преход с грациозна стъпка в септември. Грациозна, тъкмо по този начин, тъй като краят август и началото на септември бяха доминирани от най-нежния и най-изящен спорт – художествената гимнастика. Пезаро (Италия) стана сцена най-значимото съревнование за сезона – Световното състезание, а това закономерно бе и най-големият тест за нашия народен отбор. Задала звук за незабравими достижения, Невяна Владинова ознаменува финала на август с бронз на съчетанието си на топка. Предстоеше тестването за новосформирания ни отбор.

Момичетата на Весела Димитрова, в състав Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Теодора Александрова и Лаура Траатс се откроиха без пресиления с летящ старт в света на огромните, а стореното на шампионата на планетата единствено удостовери тезата, че тази петорка е не просто заслужен правоприемник на предшестващия тим, само че и отбор със съществено бъдеще в жестоката конкуренция в този спорт.

Грациите започнаха решително в многобоя на шампионата, а това им донесе и най-ценния им орден до в този момент – сребро след впечатляващо слагане на двете композиции (на пет обръча и три топки и две въжета).

Последваха финалите на обособените съчетания, където възпитаничките на Димитрова завоюваха и още един орден – бронз на три топки и две въжета.



Какво по-хубаво начало? В първия си сезон гимнастичките завоюваха 17 медала, 11 от които златни.

От дистанцията на времето можем да заключим единствено, че тези достижения се дължат на поредната работа в художествената гимнастика в последните години.

Заедно с президента и вицепрезидента на федерацията Илиана Раева и Мария Петрова, Ина Ананиева, фантастичните Михаела Маевска, Християна Тодорова, Ренета Камберова, Цветелина Найденова, Цветелина Стоянова, Елена Тодорова и Катрин Велкова изминаха трънливия път на възобновление на традициите ни в този спорт, а през днешния ден последователките им имат пред себе си нелеката задача да надскочат летвата, която бе вдигната високо с цената на доста труд и ограничения.

В сезона на равносметките справедливо „ отлично “ за смелите девойки, които не знаят що е отмалялост, не познават думата „ невероятно “ и непрестанно уголемяват границите на човешките благоприятни условия. А почитателите няма по какъв начин да не са в трепетно очакване на 2018 година, която ще бъде още по-специална за нашата гимнастика. След Световната купа, която ще прикове погледите ни напролет, на есен чакаме още веднъж Отборът на 2017-а да повиши оптимално адреналина и да ни изстреля в други измерения по време на Световното, чийто хазаин е страната ни.

„ Колкото повече, толкоз повече “ е споделил обичаният на генерации деца Мечо Пух. Или другояче казано „ триумфите повличат и още триумфи “. След бялата лястовица „ художествена гимнастика “, още една мина през небосклона ни през септември. Става дума за волейбола. 23 годишните девойки на Антонина Зетова сториха нещо историческо, откакто донесоха бронз на страната ни на Световното в Словения. Волейболистките ни подчиниха Доминиканската република, с цел да вземат почетното трето място на стълбичката.

А с орден със същия искра ни зарадва и Габриела Антонова от Европейското по шахмат. И това надалеч не бе всичко от признателния септември. Някъде измежду вилнеещите вести към упования с огромен интерес мач сред Кубрат Пулев и Антъни Джошуа (бел. авт. в следствие пропаднал поради травма на Кобрата), гребците ни до 23 години се завърнаха с цялостен комплект медали (злато, сребро и бронз) от шампионата на Стария континент в Полша. А следващото доказателство, че страната ни има надарени млади спортисти и бъдещето е положително, стига да се работи в вярна тенденция, дадоха младите ни щангисти, които попълниха сбирката на оценките с 19 медала от Европейското.

Нарушихме традицията за отдаване на преимущество на футбола, което обаче надалеч не значи, че там събитията не са били завладяващи. Още първите дни на септември, когато светът още бе под притежание на вълненията от неотдавна затворилия трансферен прозорец, Левски посрещна Лудогорец в отсрочен мач от първия кръг на родния шампионат. Навръх празника Съединение, пред цялостните трибуни на стадион „ Георги Аспарухов “ и при завръщането на Димитър Димитров - Херо в дома на Левски, само че от другата страна на барикадата, двата състава приключиха при нулево реми. „ Сините “ играха 45 минути с човек по-малко, откакто капитанът Божидар Митрев е изпъден с червен картон в 36-ата минута, а Сисиньо го последва в преждевременното прибиране в съблекалнята в 80-ата минута по същата причина. И този мач обаче не мина без рецензии по адрес на съдийската бригада. Спорни отсъждания помрачиха футболния театър, а отборът от „ Герена “ имаше искания за червен картон на Натанаел за удар с лакът в лицето на Антонио Вутов още преди вратарят му да напусне игра. Случилото се във вечерта на 6 септември не се размина и без последици, а двама от реферската бригада заплатиха цената.



Споровете към съдийството продължиха, а такива белязаха и борбите сред „ моряците “ и „ армейците “ в морската ни столица, сред „ сините “ и новака в елита Септември, както и Верея – Славия, и други мачове до края на месеца. Именно в такава конюнктура, измежду мощно поляризираните страсти се роди и една огромна вест - тази за кандидатурата на Любослав Пенев за президент на Българския футболен съюз, а развиването занапред предстоеше...

Междувременно Лудогорец се готвеше за присъединяване в груповата фаза на Лига Европа, където го очакваше домакинство на Хофенхайм. „ Зелените “ записаха влиятелна победа с 2:1, откакто направиха цялостен поврат.

И до момента в който за настоящите първенци на България съчетаването на изявите на три фронта вървеше относително безпрепятствено, то не по този начин стояха нещата при някои от родните противници на разградчани.

Септември се оказа месецът на сбогуването сред Черно море и Георги Иванов. След впечатляващия старт на сезона, варненци бяха отстранени от втородивизионния Монтана на шестандесетинафиналите за Купата (1:2), което накара някогашния голмайстор да подаде оставка, призната от шефовете на отбора.

Същевременно грандовете продължиха напред във втория по авторитет шампионат у нас, като Левски на Делио Роси бе поизпотен крепко от Ботев Гълъбово, само че гол на Антонио Вутов в 111-ата минута на продълженията прати „ сините “ напред.

Едно от приятните феномени в родния футбол в последно време станаха демонстративните мачове, в които взимат присъединяване куп популярни имена. След шоу-спектакъла на Димитър Бербатов през юни, септември българските футболни почитатели получиха нов подарък. Този път основател бе Христо Стоичков. Камата провежда чудноват дуел в Стара Загора, като докара на стадион „ Берое “ Под Аязмото редица звезди на Барселона от близкото минало, за наслада на дребни и огромни.

А какво ли правеше огромният противник на „ блаугранас “ в Испания? Реал Мадрид, който изживя една от най-успешните си години, се оправи с още едно предизвикателство. Момчетата на Зинедин Зидан покориха „ Сигнал Идуна Парк “ при гостуването си на Борусия Дортмунд, задача, която все им се опъваше до този миг. След три безответни попадения за триумфа с 3:1, крепостта на „ жълто-черните “ падна в краката на настоящия европейски клубен първенец.

Бившият ментор на „ белия балет “, индивидът, с който бе завоювана заветната Десета Шампионска лига – Карло Анчелоти – не изживяваше най-силните си дни отпред на Байерн Мюнхен. Баварците демонстрираха известни съмнения при започване на новия сезон, а провалянето от ПСЖ с 0:3 се трансформира в капката, която преля чашата. Последва уволняване на италианския експерт, който се трансформира и в най-рано освободения треньор от немския исполин в хода на сезона.

Ако си мислите, че в Пари Сен Жермен всичко бе цветя и рози, грешите. И богатите също имат кахъри. Особено, когато става дума за мъже с огромно его, споровете нормално не са изненада. Такива отровиха атмосферата в съблекалнята на парижани, откакто Единсон Кавани и новото попълнение и най-скъп състезател в историята досега Неймар се сдърпаха кой да бие една дузпа при триумфа над Лион. Последваха хиляди спекулации и куп пояснения по какъв начин напрежение по тази ос няма.



И като казахме, че деветият месец бе плодороден, надалеч нямахме поради единствено триумфите на българския спорт. Месецът предложи пъстра палитра от събития, а две от най-значимите бяха Европейското по баскетбол, извоювано от селекцията на Словения, подчинила Сърбия, както и шампионатът на Стария континент по волейбол. Германия се трансформира в сензацията на шампионата. Бундестимът пренаписа историята, като извървя сполучливо пътя до финала, елиминирайки и България включително. Така немците си подсигуряваха орден от континентален конгрес, само че за тяхно страдание той не бе със златен искра. В решителния мач Германия преклони глава пред Русия и по този начин „ Сборная “ подреди 14-а купа от конкуренция на Стария континент в своята витрина.

У нас волейболните почитатели имаха още един мотив за неспокойствие, защото предстоеше финалът за Суперкупата. Нефтохимик пречупи Добруджа 07 и ликува.

И по този начин септември разказваше своите истории, обаятелни и красиви, досега, когато една новина от Турция навя горест. Легендата на щангите Наим Сюлейманоглу бе признат по неотложност в болница, защото черният му дроб бе отказал да работи. Вълна от съпричастност и последвала здрава борба за първенеца, която за най-огромно страдание няколко месеца по-късно приключи с съдбовен край. Светла памет на легендата в щангите.

Финалът е за тениса, където няма по какъв начин да минем без настоящия международен номер 1. Рафа Надал завоюва шест трофеи през сезона, две от които от Голям Шлем – на Ролан Гарос и на провелия се през септември US Open. Когато никой не очакваше, Краля на клея и Роджър Федерер подсетиха за съперничеството си от най-силните си години и демонстрираха, че са състезатели от друга планета, а малко след средата на септември двете безспорни митове на аристократичния спорт излязоха в тандем в първия по рода си шампионат „ Лейвър къп “, където се противопоставяха тимове от Европа и Света. Представителите на Стария континент зарадваха милионите си почитатели след победа над Джак Сок и Сам Куери.

Правещият превъзходен сезон български гений Григор Димитров отпадна във втория кръг на Откритото състезание на Съединени американски щати, бидейки отстранен от Андрей Рубльов, само че въпреки всичко резервира позициите в топ 10 на международната класация.

При дамите представителката на домакините Слоун Стивънс победи в конкуренцията

С времето нормално събитията избледняват, само че има и такива, които се загнездяват надълбоко в съзнанието ни и остават там вечно. И деветият месец на 2017 година донесе такива случки, които още ни раздрусват при загатна за тях. А в този момент, откакто отметнахме още един лист от календара, насочваме поглед към октомври. Часове преди публично да затворим вратата на тази година, ще си напомним какво ни вълнуваше през златната есен...
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР