Временно отстранената кметица на Младост Десислава Иванчева и бившата й

...
Временно отстранената кметица на Младост Десислава Иванчева и бившата й
Коментари Харесай

Иванчева и Петрова срещу Каракачанов: Той не ни съдейства за терени в Младост

Временно отстранената кметица на Младост Десислава Иванчева и някогашната й заместничка Биляна Петрова, които са под домакински арест, оповестиха, че министърът на защитата Красимир Каракачанов им е отказал подпомагане за компенсиране на притежатели на терени в региона. 

Поводът за изказването на Иванчева и Петрова е недоволството на жители в Младост 1 А против застрояването на зелена повърхност сред блокове 1А, 3 и 36.

През февруари 2018 година, 2 месеца преди ареста ни, поискахме подпомагане за запазването на тази зелена повърхност, като на притежателите на парцела се предложи подмяна с общински или държавни парцели. Още при започване на октомври 2017 година имаше подписка на жители и кметът на регион " Младост " Десислава Иванчева изиска бъдат изключени от капитала на сдружението " Софийски парцели " ЕАД терените, намиращи се сред бул. " Ал. Малинов " и ул. " Ат. Москов ", а на мястото да се сътвори " Лесопарк ", както и парцелите към " Аулет Център ". Те пък да се предложат за подмяна против парцели в междублокови пространства. Иванчева и Петрова упорствали парцелите в регион " Младост ", за които е отпаднала нуждата да се употребяват от Министерството на защитата, да бъдат изключени от листата за продажби и да се трансферират безплатно на Столична община. Така те да се употребяват за културна, обществена и спортна активност за потребностите на жителите на регион " Младост ".

За този съответен парцел се обсъждаше концепция МО да предостъпи два неизползвани магазина (в бл. 3 Полигона и бл. 377) и оповестени в програмата за 2017 г от Министъра на защитата за обмен магазини в Младост като отплата за притежателите на имота. Такава помощ ни бе безмълвно отказана, макар аргументирането ни, че тази зелена повърхност е значима за благостоянието и здравето на живеещите в квартала. Имотът до бл. 3 с повърхност от два и половина декара е горист със здрави иглолистни и широколистни дървета на към 40-50 години. Използва се за разходки от стотици поданици на Младост 1, тъй като е изключително прелестен, с тип на естествена планинска смесена гора и поляна, пишат още Иванчева и Петрова. 

В текста, изпратен до OFFNews, написа още: 

Поискахме това от министър Каракачанов, тъй като мислим, че това министерство е в дълг на жителите на Младост, заради продадените от него държавни парцели на частни вложители в Младост 3 – сред Първата частна метростанция „ Младост 3 ” и детския център „ Боби и Кели ” (бившият „ Патиланци ”). Единият от тези парцели, до самата метростанция, стои изоставен от години, като е рисков за здравето и живота на жителите и техните деца.

Безпризорни и със свободен достъп са оставени няколко разрушаващи се здания и огромно хале. Бездомни хора трансформират мястото в бунище и постоянно вършат пожари в едната от постройките, на метри от прозорците и входа на бл. 372. Другият продаден от МО парцел е против детския център на ул. „ Филип Аврамов ”. Огромният градеж на жилищен блок там, прочут сред хората от Младост като „ Китайската стена ”, към този момент е стигнал до третия си етаж.

Открихме документи, че тези парцели и още доста парцели (общо 350 дка) са били общински и през 1946 г са подарени от общината на военните. И най-морално и най-естествено е в този момент, когато военните не се нуждаят към този момент от тези парцели да ги върнат назад на предходния им притежател - общината. Тези също по този начин естествено залесени и озеленени парцели можеха да бъдат дарени или продадени от МО на Столична община, която да ги отреди за зелени площи за прилагане от жителите.

Министерството обаче очевидно няма интерес да се погрижи и за интереса на жителите.

Още повече, при фотоси на мястото през днешния ден, открихме, че в последния терен, който към момента се води благосъстоятелност на МО се режат здрави дървета до корен. Предполагаме, че МО приготвя и неговата продажба на частен вложител.

Призоваваме кмета на София госпожа Йорданка Фандъкова и Общинския съвет да намерят метод да обезщетят притежателите на естествено озеленената и залесена повърхност сред блокове 1А, 3 и 36, с цел да остане тя непокътната за прилагане от жителите на Младост. Настояваме вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов да изясни какво има намерение да прави с парцелите на министерството в Младост и за какво е разпоредил изсичането на здрави дървета в един тях .

Призоваваме също нелегално определения от Столичния общински съвет и.д. кмет на Младост арх. Румен Русев да потърси сметка за безстопанствените и рискови за здравето и живота на жителите някогашни парцели на Министерство на защитата, приключват Иванчева и Петрова. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР