Временно да бъде забранен риболовът заради минната опасност. За това

...
Временно да бъде забранен риболовът заради минната опасност. За това
Коментари Харесай

Сдружения от Варна искат временна забрана на риболова

Временно да бъде неразрешен риболовът поради минната заплаха. За това упорстват риболовни сдружения във Варна, които с апоискали среща със земеделския министър.

Те желаят възбраната да бъде за към 2-3 месеца, до момента в който се прочисти морето, а за това време да бъдат обезщетени.

" Три месеца не сме работили поради закъснение от държавната администрация на разрешителните, не знаем какъв брой още време няма да работим. Надяваме се страната да разгласи изключително състояние и да забрани краткотрайно риболова до изясняване на случая ", сподели Емил Милев, ръководител на съдружие " Черноморски изгрев ".

" Не желаеме да играем на съветска рулетка и да си рискуваме животите ”, съобщи Милев.

" Няма никаква гаранция къде може да бъде срещната такава мина. Нашите риболовни кораби главно работят денем, употребяват нощите за преходи, което прави риболова супер опасен ", споделя Александър Тръпчев, ръководител на рибарско съдружие „ Одесос ".

" В момента сме изправени пред обстановката или да измрем от апетит, или от мини ”, добави Тръпчев.

" Този вид мини са предопределени за битка с корабите, а не за битка с хора, плуващи в морето. Те не съставляват огромна заплаха за рибарските лодки, които елементарно маневрират и могат да се отклонят. Мините са рискови за корабите, защото те мъчно маневрират и късно виждат мините, тъй като те са дребни и не се откриват на радарите ", съобщи на брифинг през днешния ден командирът на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов.

От риболовните сдружения обаче не са съгласни с изявлението на командира на флота и настояват, че мините са извънредно рискови за тях.

От Военноморски сили приканват всички, които излизат в морето, да бъдат деликатни и в случай че виждат съмнителни обекти да известят Морския избавителен и координационен център.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР