Временната парламентарна комисия за въпросите с енергийната криза и предложение

...
Временната парламентарна комисия за въпросите с енергийната криза и предложение
Коментари Харесай

С нов срок на мораториума депутатите се опитват да поправят кашата, която забъркаха

Временната парламентарна комисия за въпросите с енергийната рецесия и предложение за справяне с нея се събра на изключително първо съвещание. Комисията бе основана по-рано по искане на " Продължаваме Промяната ".

На съвещанието депутатите оферират на Народното събрание да се промени периода, в който действа спорното решение за мораториум върху цените на тока, парното и водата. Предложението за мораториума бе направено от ГЕРБ-СДС и беше подкрепено от всички парламентарни групи без Движение за права и свободи. В предлагането на Десислава Атанасова  беше записано за идващите месеци да се върнат цените на тока, водата и парното от началото на 2021 г. 

Според измененията, признати в комисия, срокът на мораториумът ще е от 16 декември 2021 до 31 март 2022 година. " За " новото предложение гласоподаваха 8 депутати, двама бяха срещу и двама членове на комисията се въздържаха.

Пред Actualno специалисти към този момент обявиха, че решението на Народното събрание ще падне в Конституционния съд. От държавното управление също дефинираха мораториума като неразбираем. " Отговорност на депутатите от болшинството няма да се търси. Новосформираната краткотрайна парламентарна комисия за енергийна рецесия ще изготви отчет, от който да стане дали решението за мораториума да бъде прегласувано ", това сподели на конференция в Министерски съвет началникът на премиерския кабинет Лена Бориславова .

Междувременно КЕВР анулира плануваното си за през днешния ден съвещание. На него трябваше да бъдат разисквани новите цени на тока и парното от 1 януари 2022 година
Обмисля се краткотрайно ограничение на пълномощията на КЕВР за актуализиране на цените на тока
Обмисля се краткотрайно ограничение до 3 месеца на пълномощията на КЕВР за актуализиране на цените на електрическата енергия или законодателни п...
Прочети повече
" Решението за мораториум върху цената на тока ще би трябвало на следващия ден да се анулира. Не ви го споделям като наставление, нито като човек с дълъг опит, споделям го като угриженост. Не може Народното събрание да прави неточност върху неточност ", съобщи Рамадан Аталай при започване на съвещанието краткотрайната комисия. Именно Аталай беше главният съперник на концепцията в пленарна зала. 

" Не съм съгласна с думите на началника на кабинета Лена Бориславова, че решението за мораториум би трябвало да се анулира. Не съм съгласна за следващ път Народно събрание да извършва волята на представител или шеф на кабинет при взето към този момент решения. Това дали решенията са верни или не, не мисля, че може тя да разяснява. Не е съществувала процедура до в този момент различен с изключение на министър или министър председател да разяснява и да задължава Народното събрание ", съобщи от своя страна ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тя настоя да се насочи предизвестие към екипа на премиера Кирил Петков и особено до Лена Бориславова да не изземват разнообразни функционалности във връзка с законодателния орган на България.



Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР